Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

10 let Centra za družboslovno informatiko

Center za družboslovno informatiko je 1. marca 2021 praznoval 10 let delovanja. Ob svoji ustanovitvi je štel 16 članov, danes pa je s 25 člani eden največjih centrov na UL, Fakulteti za družbene vede.

22. marec 2021 | Obvestila

Projekt CYBERSAFEMOOC nadaljuje delo projekta ODKLIKNI! in CYBERSAFE

Projekt CYBERSAFEMOOC v okviru ERASMUS + nadaljuje delo projekta ODKLIKNI! in CYBERSAFE in obravnava temo spletnega nadlegovanja nad dekleti, ki je pereč problem v današnji družbi. Gre za kompleksen problem, s katerim mnogi šolski strokovnjaki še niso dovolj seznanjeni in potrebujejo dodatno znanje za uspešnejše spopadanje in reševanje te problematike.

09. marec 2021 | Obvestila

COST akcija NET4Age-Friendly je v polnem zagonu

COST akcija mednarodne interdisciplinarne mreže pametnih, zdravih in staranju prijaznih okolij, Net4Age-Friendly (angl. International Interdisciplinary Network on Smart Healthy Age-friendly Environments) se je začela izvajati konec oktobra 2020. V akciji sodelujejo predstavniki iz 41 držav. Del akcije sta tudi predstavnici Centra za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (izr. prof. dr. Vesna Dolničar in doc. dr. Simona Hvalič Touzery).

12. februar 2021 | Obvestila

Safe.si za dan varne rabe interneta pripravil spletno interaktivno predstavo za osnovnošolce

V torek, 9. februarja 2021, na dan varne rabe interneta, je Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru projekta Center za varnejši internet, pripravila za učence 2. in 3. triletja osnovne šole spletno interaktivno predstavo »Dobro počutje in internet«. Izvedla sta jo improvizatorja IGLU Teatra Vid Sodnik in Juš Milčinski. Izvedla sta dve predstavi ločeno po triletjih.

11. februar 2021 | Obvestila

Dobro počutje, zdravje in uporaba interneta

Danes (9. februar) je dan varne rabe interneta, ki ga praznujemo po vsem svetu. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ob tem poudarjajo pomembnost skrbi za dobro počutje pri uporabi interneta. Tehnologija naj bi nam življenje izboljšala in olajšala, ne pa da nas moti in odvrača od njega, slabša naše zdravje in nas oddaljuje od odnosov z bližnjimi.

09. februar 2021 | Obvestila

Dr. Barbara Brečko je sodelovala v oddaji Studio ob 17.00

Dr. Barbara Brečko, članica Centra za družboslovno informatiko, je 19. 1. 2021 sodelovala v oddaji Studio ob 17.00. Poleg nje sta kot gosta v oddaji nastopila prof. dr. Blaž Zupan, (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani) in publicist Lenart J. Kučić (spletni medij Pod črto).

22. januar 2021 | Obvestila

Izšel je priročnik Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je del projekta Center za varnejši internet, je decembra 2020 izdala priročnik, namenjen socialnim delavcem na centrih za socialno delo, ki se srečujejo z mladoletnimi žrtvami spletnega nasilja in spletnih zlorab.

21. januar 2021 | Obvestila

Acta Informatica Pragensia vabi k oddaji prispevkov na temo družboslovne informatike

Znanstvena revija Acta Informatica Pragensia, ki je indeksirana tudi v Scopus, je objavila vabilo za posebno številko o širših vidikih družboslovne informatike in informacijske družbe (Perspectives of Social Informatics). Gostujoči uredniki tokratne številke so prof. dr. Vasja Vehovar, član Centra za družboslovno informatiko, dr. Zdenek Smutny z University of Economics v Pragi (Češka) in prof. dr. Alice R. Robbin z Indiana University (Bloomington, ZDA).

16. december 2020 | Obvestila

Spletno oko opozarja na spremenjeno evropsko ureditev, ki bi lahko opustila zaščito zlorabljenih otrok

Pri Spletnem očesu, točki za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, opozarjajo na spremenjeno evropsko ureditev pri preprečevanju posnetkov spolnih zlorab otrok, ki bi lahko privedla do neoviranega deljenja posnetkov zlorab. Zaradi napovedanih spremembe bi »lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek spleta za spolne namene (t. i. groomingu)«.

09. december 2020 | Obvestila

Safe.si v 24.ur Inšpektor o problematiki pretirane izpostavljenosti zaslonom

V soboto 28. novembra je POP TV rubriko 24ur inšpektor, ki je sestavni del osrednje informativne oddaje 24ur, posvetil problematiki pretirane izpostavljenosti otrok in mladih napravam z zasloni in jo naslovil »Otroci in mladostniki pred ekrani«. V oddaji je sodeloval tudi Marko Puschner, sodelavec Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru projekta Center za varnejši internet.

01. december 2020 | Obvestila