Skoči do osrednje vsebine

Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

CDI je sodeloval na Applied Statistics 2022 in gostil prof. Donalda B. Rubina

Prof. dr. Vasja Vehovar in dr. Gregor Čehovin sta se udeležila 18. mednarodne konference o uporabni statistiki (Applied Statistics 2022), ki je potekala na Fakulteti za družbene vede od 19. do 21. septembra 2022. Na konferenci sta predstavila prispevek »Online survey panels in modern social science research: Can nonprobability sampling replace probability sampling?«

26. september 2022 | Obvestila

Člani Centra za družboslovno informatiko objavili članek v reviji New Media & Society

Jošt Bartol, dr. Katja Prevodnik, dr. Vasja Vehovar in dr. Andraž Petrovčič, člani Centra za družboslovno informatiko, so v eni najprestižnejših revij s področja internetnih študij, New Media & Society, objavili izvirni znanstveni članek naslovljen »The roles of perceived privacy control, Internet privacy concerns and Internet skills in the direct and indirect Internet uses of older adults: Conceptual integration and empirical testing of a theoretical model«.

26. september 2022 | Publikacije

12. posvet o e-zlorabah otrok se je osredotočal na mladoletne storilce

Prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije, UL-FDV), Uprava kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi ter Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije so 20. septembra 2022, skupaj organizirali že 12. strokovni posvet o spolnih zlorabah otrok na spletu, ki je potekal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

21. september 2022 | Obvestila

Na FDV bo potekala 18. mednarodna konferenca Applied Statistics 2022

Med 19. in 21. septembrom 2022 bo na Fakulteti za družbene vede potekala 18. mednarodna konferenca Applied Statistics 2022. Na konferenci bosta dr. Gregor Čehovin in dr. Vasja Vehovar, člana Centra za družboslovno informatiko, predstavila prispevek z naslovom "Online survey panels in modern social science research: Can non-probability sampling replace probability sampling?".

16. september 2022 | Obvestila

Safe.si: Internet slabo vpliva na duševno dobrobit deklet

Pri točki osveščanja o varni rabi interneta, Safe.si, so februarja in marca 2022 izvedli anketo o vplivu interneta na mlade. Anketa, ki je bila izvedena med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci, je pokazala, da se vpliv interneta na dekleta in fante razlikuje. Dekleta so bolj prezasedena z internetom, se bolj primerjajo z drugimi na internetu in jih negativne izkušnje bolj prizadenejo.

15. september 2022 | Obvestila

Nova znanstvena publikacija o zaznavanju samoučinkovitosti in subjektivnega počutja med neformalnimi oskrbovalci pri uporabi e-oskrbe v domačem okolju

Doc. dr. Hvalič Touzery Simona, izr. prof. dr. Dolničar Vesna in Kaja Smole Orehek (Center za družboslovno informatiko) so v reviji Geriatrics objavile znanstveni članek z naslovom "Informal Caregivers’ Perceptions of Self-Efficacy and Subjective Well-Being when Using Telecare in the Home Environment: A Qualitative Study". Članek je na voljo v odprtem dostopu.

01. september 2022 | Publikacije

Nov izvirni znanstveni članek v reviji Social Science Computer Review

Raziskovalci na Centru za družboslovno informatiko (dr. Andraž Petrovčič, dr. Darja Grošelj in dr. Katja Prevodnik) so v sodelovanju z dr. Bianco C. Reisdorf (Univerza Severne Karoline v Charlotte) v odprtem dostopu, v ugledni mednarodni reviji Social Science Computer Review, objavili izvirni znanstveni članek »A typology of aging internet users: exploring digital gradations in internet skills and uses«.

29. avgust 2022 | Publikacije

Rezultati evalvacije pilotnih projektov s področja dolgotrajne oskrbe

Center za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede sodeluje pri izvedbi Evalvacije pilotnih projektov s področja dolgotrajne oskrbo. Projekt evalvacije poleg CDI izvajata še Inštitut RS za socialno varstvo in Inštitut za ekonomska raziskovanja. Gre za evalvacijo projekta Izvedba pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona za dolgotrajno oskrbo.

05. avgust 2022 | Obvestila

Člani CDI objavili pregled razvoja družboslovne informatike v reviji The Information Society

Dr. Vasja Vehovar, dr. Zdenek Smutny in Jošt Bartol so v reviji The Information Society objavili znanstveni članek z naslovom »Evolution of social informatics: Publications, research, and educational activities«. Avtorji v članku predstavijo obširen pregled znanstvenih aktivnosti povezanih z (angleškim) pojmom družboslovne informatike (tj. social informatics).

02. avgust 2022 | Publikacije

Zadnji PRGA dogodek in zaključni dogodek projekta ITHACA

Med 5. in 7. julijem je v nemškem Mannheimu v okviru projekta ITHACA (Interreg Europe) potekal zadnji, četrti Peer Review Assessment Event (PRGA) dogodek, združen z sklepnim dogodkom projekta. Projekt ITHACA, ki je trajal med leti 2017 in 2021 je bil lani podaljšan za dodatno leto, pri čemer so se projektni partnerji v zadnjem letu posvetili predvsem rešitvam, inovacijam in dobrim praksam na področju zdravstva in socialne oskrbe, ki so se pojavile oziroma je njihov razvoj spodbudila epidemija Covida-19.

12. julij 2022 | Obvestila