Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

10 let Centra za družboslovno informatiko

Center za družboslovno informatiko je 1. marca 2021 praznoval 10 let delovanja. Ob svoji ustanovitvi je štel 16 članov, danes pa je s 25 člani eden največjih centrov na UL, Fakulteti za družbene vede.

22. marec 2021 | Obvestila

Projekt CYBERSAFEMOOC nadaljuje delo projekta ODKLIKNI! in CYBERSAFE

Projekt CYBERSAFEMOOC v okviru ERASMUS + nadaljuje delo projekta ODKLIKNI! in CYBERSAFE in obravnava temo spletnega nadlegovanja nad dekleti, ki je pereč problem v današnji družbi. Gre za kompleksen problem, s katerim mnogi šolski strokovnjaki še niso dovolj seznanjeni in potrebujejo dodatno znanje za uspešnejše spopadanje in reševanje te problematike.

09. marec 2021 | Obvestila

Monografija »Web Survey Methodology« je prosto dostopna

Leta 2015 je pri založbi Sage izšla monografija z naslovom »Web Survey Methodology«. Avtorji monografije so dr. Mario Callegaro iz Googla dr. Katja Lozar Manfreda in dr. Vasja Vehovar iz UL, Fakultete za družbene vede, Centra za družboslovno informatiko. Gre za vodilno monografijo s področja metodologije spletnega anketiranja, ki je od februarja 2021 tudi prosto dostopna v PDF in EPUB3 formatu.

09. marec 2021 | Publikacije

Dr. Barbara Brečko objavila dva članka v posebni številki Teorija in praksa

Dr. Barbara Brečko, članica Centra za družboslovno informatiko, je kot soavtorica objavila dva članka v posebni številki revije Teorija in praksa. Prvi članek je napisala v soavtorstvu z dr. Tanjo Oblak Črnič, drugega pa z mag. Mašo Kolenbrand in dr. Tanjo Oblak Črnič.

22. februar 2021 | Publikacije

COST akcija NET4Age-Friendly je v polnem zagonu

COST akcija mednarodne interdisciplinarne mreže pametnih, zdravih in staranju prijaznih okolij, Net4Age-Friendly (angl. International Interdisciplinary Network on Smart Healthy Age-friendly Environments) se je začela izvajati konec oktobra 2020. V akciji sodelujejo predstavniki iz 41 držav. Del akcije sta tudi predstavnici Centra za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (izr. prof. dr. Vesna Dolničar in doc. dr. Simona Hvalič Touzery).

12. februar 2021 | Obvestila

Safe.si za dan varne rabe interneta pripravil spletno interaktivno predstavo za osnovnošolce

V torek, 9. februarja 2021, na dan varne rabe interneta, je Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru projekta Center za varnejši internet, pripravila za učence 2. in 3. triletja osnovne šole spletno interaktivno predstavo »Dobro počutje in internet«. Izvedla sta jo improvizatorja IGLU Teatra Vid Sodnik in Juš Milčinski. Izvedla sta dve predstavi ločeno po triletjih.

11. februar 2021 | Obvestila

Dobro počutje, zdravje in uporaba interneta

Danes (9. februar) je dan varne rabe interneta, ki ga praznujemo po vsem svetu. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ob tem poudarjajo pomembnost skrbi za dobro počutje pri uporabi interneta. Tehnologija naj bi nam življenje izboljšala in olajšala, ne pa da nas moti in odvrača od njega, slabša naše zdravje in nas oddaljuje od odnosov z bližnjimi.

09. februar 2021 | Obvestila

Dr. Barbara Brečko je sodelovala v oddaji Studio ob 17.00

Dr. Barbara Brečko, članica Centra za družboslovno informatiko, je 19. 1. 2021 sodelovala v oddaji Studio ob 17.00. Poleg nje sta kot gosta v oddaji nastopila prof. dr. Blaž Zupan, (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani) in publicist Lenart J. Kučić (spletni medij Pod črto).

22. januar 2021 | Obvestila

Izšel je priročnik Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je del projekta Center za varnejši internet, je decembra 2020 izdala priročnik, namenjen socialnim delavcem na centrih za socialno delo, ki se srečujejo z mladoletnimi žrtvami spletnega nasilja in spletnih zlorab.

21. januar 2021 | Obvestila

Objavljen članek v reviji The Information Society

Sodelavci Centra za družboslovno informatiko so objavili članek z naslovom »Measuring internet skills in a general population: A large-scale validation of the short Internet Skills Scale in Slovenia«. Prispevek predstavi validacijo anketne lestvice »Internet Skills Scale« (slov. Lestvica internetnih veščin) na podatkih iz Slovenije, s katero potrdili, da lestvica izkazuje ustrezno interno, diskriminanto in kriterijsko veljavnost.

20. januar 2021 | Publikacije