Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

Zaključni dogodek projekta COOP4HEALTHCARE

V skladu z "novo normalnostjo" smo morali tudi izvajalci projekta COOP4HEALTHCARE (financiran v okviru programa Interreg SI-AT) prilagoditi svoje zaključne aktivnosti. Zaključni dogodek projekta, katerega del je tudi raziskovalna skupina Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede, Centra za družbeno informatiko, je tako potekal v digitalnem okolju z uporabo spletnih tehnologij.

27. maj 2020 | Obvestila

Dr. Sakari Taipale je objavil članek v Sage reviji New Media & Society

Dr. Sakari Taipale, član Centra za družboslovno informatiko, je v Sage reviji New Media & Society objavil članek z naslovom “Exploring heterogeneous ICT use among older adults: The warm experts’ perspective”. Avtorji članka proučujejo različne oblike podpore, ki jih potrebujejo starejši uporabniki (75+) digitalne tehnologije in podajajo utemeljitev, zakaj “domači eksperti” igrajo tako pomembno vlogo v procesu sprejemanja in uporabe IKT.

11. maj 2020 | Publikacije

Nov znanstveni članek v reviji Sociological Methods & Research

Najpogosteje uporabljeni obliki interpretacij primerjav družboslovnih pojavov v časovni perspektivi sta absolutna in relativna razlika, medtem ko je časovna distanca redkeje uporabljena. Pred kratkim objavljeni znanstveni članek dr. Katje Prevodnik in prof. dr. Vasje Vehovarja obravnava vprašanje izbora osnovnih primerjalnih mer in poudarja, da je izbor mere in oblike predstavitve izredno pomemben, saj različne mere (formati) lahko sugerirajo različne vsebinske interpretacije.

04. maj 2020 | Publikacije

Safe.si pripravil webinar za učitelje na temo varne rabe interneta

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za družboslovno informatiko, točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje kot del projekta Center za varnejši internet, je 16. aprila pripravila webinar za učitelje osnovnih in srednjih šol z naslovom Varno delo z internetom za učitelje. Enourni webinar si je v živo ogledalo 580 udeležencev.

21. april 2020 | Obvestila

Safe.si opozarja: Ne zaupaj vsakomur in vsemu na internetu

V času, ko šolanje poteka od doma, vrtci so zaprti, medvrstniški stiki pa so omejeni na internet, je med najstniki močno poskočila uporaba družabnih omrežij. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru UL, Fakultete za družbene vede, opažajo, da se je na internetu hkrati močno povečala tudi dejavnost različnih prevarantov in širjenje neresnic.

16. april 2020 | Obvestila

Zaključek intervencijske študije o uporabi telemedicinske opreme med pacienti s kronično boleznijo

V letu 2019 je bila v okviru projekta Razumevanje in analiza potreb uporabnikov za razvoj e-storitev integrirane socialne in zdravstvene oskrbe v družbi staranja uspešno izvedena obsežna intervencijska študija v ZD Trebnje. V okviru intervencijske študije so bili zbrani anketni podatki z namenom ocenjevanja uspešnosti in učinkovitosti telemedicinske obravnave kroničnih bolezni na osnovi samoocene pacientov.

08. april 2020 | Obvestila

Varno na internetu med epidemijo koronavirusa

Slovenija se je znašla v primežu epidemije koronavirusa. Vrtci, šole in fakultete so zaprti, otroci in najstniki so ostali doma. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

23. marec 2020 | Obvestila

Tretje bilateralno srečanje z izraelskimi partnerji na temo digitalne transformacije kvantitativnega zbiranja podatkov

Tretje bilateralno srečanje je potekalo 18. in 19. marca 2020, udeležili pa so se ga člani Centra za družboslovno informatiko (CDI) in The Samuel Neaman Institute for National Policy Research (SNI), Technion-Israel Institute of Technology, Izrael. Sestanek je bil organiziran kot spletna videokonferenca zaradi omejitev potovanj v sklopu ukrepov zoper pandemijo Covid-19.

20. marec 2020 | Obvestila

Zaključek spletne ankete v Sloveniji in Izraelu na področju digitalne transformacije kvantitativnega zbiranja podatkov

Center za družboslovno informatiko (CDI) in The Samuel Neaman Institute for National Policy Research (SNI), Technion-Israel Institute of Technology, Izrael sta pripravila obsežno 20-minutno spletno anketo na temo uporabe interneta, spletnega nakupovanja in zasebnosti. Zbiranje podatkov je bilo zaključeno februarja 2020, skupno pa je bilo zbranih več kot 5000 odgovorov. Anketa je bila izvedena v slovenskem, hebrejskem in arabskem jeziku s pomočjo slovenskega spletnega panela Valicon in izraelskega iPanela.

17. marec 2020 | Obvestila

Srečanje partnerjev projekta Cybersafe v Tartuju v Estoniji

V začetku meseca marca 2020 je v Tartuju v Estoniji, potekalo srečanje partnerjev projekta Cybersafe. V okviru projekta bodo partnerji implementirali izobraževalno spletno orodje za šole, namenjeno preprečevanju spletnega nasilja nad dekleti.

11. marec 2020 | Obvestila