Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

Razvojni trendi družboslovne informatike: Zagon ALUMNIJA FDV DI

Družboslovni informatiki mislimo dobro, še bolje pa, če smo skupaj! V luči pomanjkanja združevalnih dogodkov smo se na Katedri za družboslovno informatiko in metodologijo odločili, da organiziramo vseobsegajoče srečanje družboslovnih informatikov in informatičark. V prvi vrsti gre za neformalno druženje, grajenje socialnega kapitala, obujanje spominov, deljenje izkušenj. Srečanje se bo začelo 26. septembra 2019 ob 17. uri v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede.

11. september 2019 | Obvestila

Posvet o kombiniranih anketah 2019

Posvet o kombiniranih anketah, na katerem sodelavci CDI, Statističnega urada Republike Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje izmenjujejo izkušnje s področja spletnih in kombiniranih anket. Posvet bo tokrat potekal kot seminar z naslovom »Transition to online surveys: Opportunities and challenges«. Izvedel ga bo vodilni raziskovalec spletnih anket, prof. Mick Couper (University of Michigan, ZDA).

03. september 2019 | Obvestila

Dan spletnega anketiranja 2019

Na Univerzi v Ljubljani Fakulteti za družbene vede bo potekalo že osmo strokovno srečanje Dan spletnega anketiranja, ki bo v sredo, 25. 9. 2019, 9.00-12.30. Dogodek organizira Center za družboslovno informatiko. Osnovni cilj strokovnega srečanja je posredovati znanje in izkušnje vsem, ki se srečujejo s spletnim zajemom podatkov (npr. pri poučevanju, raziskovanju, evalvacijah, prijavah in administrativnih procesih). Posebej je namenjen tudi uporabnikom orodja 1KA.

03. september 2019 | Obvestila

Drugi športni dan članov Centra za družboslovno informatiko

Konec meseca avgusta smo člani Centra za družboslovno informatiko imeli drugi tradicionalni športni dan. Tokrat smo si za naš cilj izbrali planino Vogar. Na izlet smo se odpravili v petek, 30. avgusta. Na izhodiščni točki v Stari Fužini pri Bohinjskem jezeru nas je pričakalo sonce. Od tam smo se podali na dobro ura hoje do Kosijevega doma. Ob povratku s planine Vogar smo si ogledali še Hudičev most v Stari Fužini.

02. september 2019 | Obvestila

9. posvet E-zlorabe otrok

Spletno oko, točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije organizirajo 9. posvet E-zlorabe otrok, ki bo v torek, 17. septembra 2019, v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede, s pričetkom ob 9. uri.

28. avgust 2019 | Obvestila

Nov znanstveni članek »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«

Doc. dr. Darja Grošelj, je v soavtorstvu z asist. Miho Matjašičem v reviji Teorija in praksa objavila članek z naslovom »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«. Objavljeni članek z navezavo na teorijo digitalne neenakosti raziskuje oblike dostopa do interneta med slovenskimi uporabniki interneta ter dejavnike, ki vplivajo na posvajanje in pogostost rabe različnih oblik dostopa.

31. julij 2019 | Publikacije

Članek dr. Vasje Vehovarja: Social Informatics Research: Schools of Thought, Methodological Basis, and Thematic Conceptualization

Prof. dr. Vasja Vehovar, član Centra za družboslovno informatiko, je v soavtorstvu z dr. Zdenekom Smutnyem v reviji Journal of the Association for Information Science and Technology objavil članek z naslovom Social informatics research: schools of thought, methodological basis, and thematic conceptualization.

30. julij 2019 | Publikacije

V Dnevniku članek o projektu i-evAALution

V Dnevniku je bil 26. julija 2019 objavljen članek o mednarodnem projektu i-evAALution z naslovom Za samostojno življenje starejših. Omenjeni projekt združuje deset partnerjev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nizozemske, kot partner pa pri projektu sodeluje tudi Center za družboslovno informatiko z UL, Fakultete za družbene vede. Namen projekta je zagotoviti paket pametnih rešitev, ki bi omogočale daljše samostojno življenje starejših na domu.

29. julij 2019 | Obvestila

Starejši in njihovi svojci bodo lahko eno leto brezplačno preizkušali pametne naprave v okviru mednarodnega raziskovalnega in razvojnega projekta i-evAAlution

Svetovna zdravstvena organizacija predvideva, da se bo delež svetovnega prebivalstva, starejšega od 60 let, do leta 2050 skoraj podvojil (z 12% na 22%). Že danes se v številnih evropskih državah soočamo s pomanjkanjem prostora v domovih za starejše in (pre)dragimi oskrbami starejših oseb na njihovih domovih. Po drugi strani so sodobni starejši posamezniki vse bolj aktivni, želijo se družiti in samostojno ter čim dlje živeti doma tudi v starosti.

26. julij 2019 | Obvestila

Dr. Vesna Dolničar je bila gostja v oddaji Poročila ob petih na RTV Slovenija

Dr. Vesna Dolničar je bila 25. julija 2019 gostja v oddaji Poročila ob petih na RTV Slovenija. V prispevku je predstavila mednarodni projekt i-evAALution, v katerem kot partner sodeluje tudi Center za družboslovno informatiko UL, Fakultete za družbene vede.

26. julij 2019 | Obvestila