Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

Dr. Barbara Brečko je objavila članek v reviji Šolsko polje

V reviji Šolsko polje: revija za teorijo in raziskave vzgoje in izobraževanja je objavljen članek dr. Barbare Brečko, članice Centra za družboslovno informatiko, z naslovm "Spletno nadlegovanje v šolah v z vidika spola". Avtorica je v članku predstavila rezultate raziskave o spletnem nasilju med mladimi v Sloveniji, ki je bila izvedena v okviru projekta "Odklikni! nasilje nad ženskami in dekleti".

19. december 2019 | Publikacije

V znanstveni reviji Information & Management objavljen znanstveni članek dr. Sakarija Taipaleja

V znanstveni reviji Information & Management je bil v novembru 2019 objavljen znanstveni članek dr. Sakarija Taipaleja, člana Centra za družboslovno informatiko, z naslovom "Robot acceptance model for care (RAM-care): A principled approach to the intention to use care robots", ki ga je napisal v soavtorstvu s Tuuli Turja, Lino Aaltonen in Atte Oksanen.

11. december 2019 | Publikacije

Objavljen nov članek v IEEE Access

Mobilne in vseprisotne tehnologije predstavljajo veliko priložnost za pospešeno vključevanje starejših odraslih v digitalno družbo. Kljub temu pa številne pametne tehnologije zahtevajo visoko raven digitalne pismenosti in spretnosti, da bi bile v celoti uporabne za končne uporabnike. Za preučevanje in oblikovanje učinkovitih ukrepov, katerih namen je povečati vključenost starejših odraslih s pametnimi in mobilnimi tehnologijami, so potrebne veljavne merske lestvice za ocenjevanje uporabnikovih sposobnosti.

08. november 2019 | Publikacije

Nov znanstveni članek »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«

Doc. dr. Darja Grošelj, je v soavtorstvu z asist. Miho Matjašičem v reviji Teorija in praksa objavila članek z naslovom »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«. Objavljeni članek z navezavo na teorijo digitalne neenakosti raziskuje oblike dostopa do interneta med slovenskimi uporabniki interneta ter dejavnike, ki vplivajo na posvajanje in pogostost rabe različnih oblik dostopa.

31. julij 2019 | Publikacije

Članek dr. Vasje Vehovarja: Social Informatics Research: Schools of Thought, Methodological Basis, and Thematic Conceptualization

Prof. dr. Vasja Vehovar, član Centra za družboslovno informatiko, je v soavtorstvu z dr. Zdenekom Smutnyem v reviji Journal of the Association for Information Science and Technology objavil članek z naslovom Social informatics research: schools of thought, methodological basis, and thematic conceptualization.

30. julij 2019 | Publikacije

Nova znanstvena objava v znanstveni reviji Journal of Survey Statistics and Methodology

Izr. prof. dr. Katja Lozar Manfreda, članica Centra za družboslovno informatiko, je v soavtorstvu z Jessico Daikeler in Michaelom Bošnjakom objavila članek z naslovom Web Versus Other Survey Modes: An Updated and Extended Meta-Analysis Comparing Response Rates. Članek je bil v mesecu maju 2019 objavljen v reviji Journal of Survey Statistics and Methodology.

31. maj 2019 | Publikacije

Nov članek: Predictors of Seniors’ Interest in Assistive Applications on Smartphones

Dr. Andraž Petrovčič in dr. Vesna Dolničar sta (v soavtorstvu z dr. Sebastiaanom Peekom, Univerza v Tilburgu) objavila prostodostopen članek “Predictors of Seniors’ Interest in Assistive Applications on Smartphones: Evidence from a Population-Based Survey in Slovenia”. Članek je bil objavljen s finančno podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v posebni številki “Quality of Life: The Interplay between Human Behaviour, Technology and the Environment” ugledne strokovne revije International Journal of Environmental Research and Public Health.

14. maj 2019 | Publikacije

Knjiga dr. Sakarija Taipaleja: "Intergenerational Connections in Digital Families"

V aprilu 2019 je pri založbi Springer izšla monografija dr. Sakarija Taipale, člana Centra za družboslovno informatiko, z naslovom Intergenerational Connections in Digital Families. Knjiga ponazarja, kako v treh evropskih državah vsakdanje družinsko življenje postaja digitalizirano. Predstavljeni so medsebojni odnosi med različnimi generacijami z vidika uporabe tehnologije na Finskem, v Italiji in v Sloveniji. Podatki za Slovenijo so bili zbrani s pomočjo študentov Fakultete za družbene vede in izr. prof. dr. Vesne Dolničar.

06. maj 2019 | Publikacije

Nov znanstveni članek »Psychological outcomes of eCare technologies use for informal carers: A scoping study«

Kaja Smole Orehek, doc. dr. Simona Hvalič Touzery, doc. dr. Andraž Petrovčič, izr. prof. dr. Vesna Dolničar (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za družboslovno informatiko) in izr. prof. dr. Matjaž Debevc ter doc. dr. Ines Kožuh (Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko) so pripravili znanstveni članek z naslovom »Psychological outcomes of eCare technologies use for informal carers: A scoping study«, ki je trenutno v tisku v reviji Gerontechnology.

18. april 2019 | Publikacije

Nov znanstveni članek “Meta-Analyses in Survey Methodology: A Systematic Review”

Gregor Čehovin, prof. Katja Lozar Manfreda (Center za družboslovno informatiko) in prof. Michael Bosnjak (ZPID - Leibniz Institute for Psychology Information, University of Trier) so sodelovali pri pripravi znanstvenega članka z naslovom “Meta-Analyses in Survey Methodology: A Systematic Review”, ki je trenutno v tisku v reviji Public Opinion Quarterly in na voljo v obliki dostopa »advance access«.

03. januar 2019 | Publikacije