Skoči do osrednje vsebine

Uspešna razprava o diferencirani integraciji pred skupno konferenco CMO in Tepse pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU


V torek, 25. maja 2021, je bila prek spletne platforme Zoom organizirana razprava o pomenu in vplivu raznolikega tempa integracijskih procesov na trdnost Evropske unije, ki se v literaturi in praksi pojavlja pod imenom diferencirana integracija. Razprava se je osredotočila na eno najbolj žgočih tem ta trenutek, in sicer na vprašanje migracij. V razpravi so sodelovali ga. Ana Kristovič, članica upravnega odbora in projektna vodja organizacije ADRA, dr. Michael Shotter, direktor, odgovoren za vprašanja miegracij, zaščite ter viznega režima v Evropski komisiji (Generalni direktorat za notranje zadeve), dr. Funda Tekin, direktorica Inštituta za evropsko politiko ter članica upravnega odbora Tepse, mag. Anita Tušar, svetovalka za odnose z javnostmi v pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, ter g. Boštjan Videmšek, mednarodno znani poročevalec, avtor šestih knjig ter ambasador Evropske unije za Podnebni pakt.

V razpravi so bili predstavljeni koncept diferencirane integracije in z njim povezana vprašanja, ki jih je predstavila dr. Funda Tekin. Ana Kristovič nas je popeljala v realnost, ki jo živi, ko dela z migranti in begunci. Dr. Shotter je podal svoja razmišljanja o stališčih Komisije o tovrstnih realnostih; predvsem je obravnaval vprašanje, ali je predlog Komisije o t. i. novem paktu o migracijah in azilu, pravi odgovor na te probleme ljudi, kjer so, o tem so se strinjali vse sogovornice in sogovorci, najbolj tragične individualne usode ljudi, ki so v stiski pribežali v Evropo. Anita Tušar je tako ponudila nekatera stališča Evropskega parlamenta na to temo, s posebnim poudarkom na predlog Komisije, ki ga je predstavil Dr. Shotter. Boštjan Videmšek je prvi del razprave zaokrožil z oceno trenutnega stanja v politiki EU na področju migracij. Pri tem je izhajal iz svojih bogatih izkušenj z reporterskim pokrivanjem kriznih območij po svetu, ter izrazil skepso o potencialu Evropske unije pri razreševanju te žgoče problematike.

Razpravi je sledila debata z vprašanji, prisotni pa so svoja stališča o diferencirani integraciji, vlogi držav ter prihodnosti Evrope izražali s priložnostno anketo. Iz nje je, kljub kritikam, na koncu vendarle zavel optimizem. Velika večina sodelujočih v anketi je namreč prepričana, da bomo čez dve desetletji, kljub pretresom, še vedno živeli v Evropski uniji.

Razpravo je moderiral prof. dr. Zlatko Šabič s Fakultete za družbene vede. Organizacijo dogodka je izvedla skupina iz Centra za mednarodne odnose, pod vodstvom prof. dr. Maje Bučar.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 28. maj 2021 | v kategoriji: Obvestila