Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza 'EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi' (vabljeni k ogledu posnetka)


Center za mednarodne odnose na FDV UL je 18. marca 2024 v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Prijatelji Zahodnega Balkana uspešno izpeljal okroglo mizo 'EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi'.

Več kot 80 udeležencev (med njimi politične odločevalce, diplomate, akademike, novinarje in študente) je uvodoma nagovorila vodja raziskovalnega programa »Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah« (P5-0177) prof. dr. Andreja Jaklič. Izpostavila je pomen raziskovanja za prepoznavanje priložnosti, informirano in strateško politično odločanje ter oceno uspešnosti realizacije politik ter njihovih družbenih, okolijskih in ekonomskih učinkov. Poudarila je, da ima lahko prav izmenjava znanja in izkušenj med raziskovalci, političnimi odločevalci in gospodarstveniki inovativno moč pri iskanju rešitev za aktualne izzive v mednarodni skupnosti.

Udeležence je nato pozdravila dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Sledila je razprava, v kateri so Borut Pahor, predsednik republike Slovenije med letoma 2012 in 2022, Radmila Šekerinska, ministrica za obrambo Severne Makedonije med letoma 2017 in 2022, ter Boris Tadić, predsednik Republike Srbije med letoma 2004 in 2012, izpostavili pomen večjega medsebojnega razumevanja, vzajemnega spoštovanja, pa tudi drznosti pri iskanju inovativnih (skupnih!) rešitev za integracijo držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Pri tem so poudarili, da mora postati odnos med državami Zahodnega Balkana in Evropsko unijo bolj uravnotežen in ne sme temeljiti zgolj na enostranskih zahtevah po prilagajanju. Integracija Zahodnega Balkana v Evropsko unijo je namreč pomembna za varnost in blaginjo tako držav Zahodnega Balkana kot tudi Evropske unije. Govorci so se strinjali, da mora Evropska unija preiti od besed k dejanjem, če si želi povrniti legitimnost in politično moč v regiji.

Razpravo je povezoval prof. dr. Dejan Verčič s FDV UL. Posnetek najdete tukaj (pripravil ga je MA marketing d.o.o.).

Fotograf: Marko Pigac

Razprava je bila organizirana v sklopu raziskovalnega programa »Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah«, P5-0177, ki ga sofinancira ARIS.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. marec 2024 | v kategoriji: Obvestila