Skoči do osrednje vsebine

Članice CMO del ekipe FDV UL na 84. ESFRI forumu o raziskovalnih infrastrukturah


Ekipa FDV UL (znan. sod. dr. Barbara Brečko in asist. Jure Plaskan s Centra za družboslovno informatiko; ter prof. dr. Maja Bučar, doc. dr. Jana Arbeiter in asist. dr. Iris Koleša s CMO) se je v sklopu evropskega projekta StR-ESFRI3 udeležila 84. ESFRI foruma, ki je med 20. in 22. junijem 2023 potekal v Lundu na Švedskem.

Maja Bučar je udeležencem foruma predstavila prve ugotovitve raziskave o sodelovanju med industrijo in raziskovalnimi infrastrukturami, pri pripravi katere je sodelovala v sklopu ESFRI-ja, Jana Arbeiter in Iris Koleša pa sta nudili podporo predsednici ESFRI-ja dr. Jani Kolar.

Na dogodku so se raziskovalci sestali z nekaterimi vodilnimi odločevalci in strokovnjaki s področja raziskovalnih infrastruktur. Prav tako so si ogledali nastajajoči Evropski spalacijski vir (European Spallation Source - ESS) – center za nevtronsko sipanje, namenjen proučevanju strukture in dinamike snovi na različnih prostorskih in časovnih skalah. ESS se bo osredotočal predvsem na ekperimente, ki omogočajo znanstvene preboje na področjih materialov, energije, zdravja in okolja.

Fotografija: Athena Research Center

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. junij 2023 | v kategoriji: Obvestila