Nova številka Teorije in prakse: Spreminjanje mednarodnih odnosov po pandemiji covid-19: upravljanje rastoče vrzeli med nacionalnimi in multilateralnimi odzivi


V četrti številki revije Teorija in praksa (TIIP) leta 2020, ki jo je uredila gostujoča urednica prof. dr. Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose, analize naslavljajo spreminjanje mednarodnih odnosov zaradi pandemije Covid-19, ki je pospešila že začete trende protekcionizma, skromnega multilateralnega sodelovanja in okrepila vlogo nacionalnih držav. Študije proučujejo odzive različnih akterjev v prvem valu pandemije; na primeru Slovenije prikazujejo učinkovitost državnih pomoči in konzularne pomoči, spreminjanje strategij internacionalizacije in poslovanja podjetij, odpornost globalnih verig vrednosti,  spremembe v izbranih politikah integracijskih procesih Evropske unije, relevantnost  velikih teorij za nadaljevanje evropskih integracijskih v primeru sistemskih šokov, kot je pandemija zaradi Covid-19, povečano (in tudi s strani Kitajske izzvano) akterstvo EU na Zahodnem Balkanu ter relevantnost izkušenj razvitih držav za strategije za izhod iz današnje krize.

Prispevki v tej številki povezujejo izkušnje iz pretekle globalne krize in trenutne krize z namenom učenja in boljšega razumevanja. Čeprav kriz večinoma ne moremo preprečiti, jih lahko premagamo z načrtnim učenjem in vedenjem, ravno globalne sistemske krize nas nenehno učijo, kako pomembna je sposobnost (mednarodnega in domačega) sodelovanja.

Celotna številka revije je v angleščini prosto dostopna tukaj.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. februar 2021 | v kategoriji: Obvestila