Obvestila

Za obdobje:

Mreža EURAXESS predstavila Eleno Nacevsko kot mednarodno raziskovalko v Sloveniji

EURAXESS – Raziskovalci v gibanju je edinstvena vseevropska pobuda, namenjena podpori mobilnih raziskovalcev. Tokrat se je v okviru promocije raziskovalcev v Sloveniji predstavila asist. dr. Elena Nacevska, raziskovalka Centra za politološke raziskave na Fakulteti za družbene vede.

12. oktober 2018 | International

Projekt MeWe ob svetovnem dnevu duševnega zdravja 2018

Cilj projekta MeWe, ki ga financira EU v okviru programa Horizon 2020, je prispevati k izboljšanju prožnosti mladih oskrbovalcev in krepitvi njihovo socialno podporo. Na dan posvečen duševnemu zdravju, želimo skupaj z Eurocarers opozoriti na mlade oskrbovalce, skupino mladih, ki je še posebej ranljiva za duševne stiske in bolezen, a ostaja nevidna.

10. oktober 2018 | Raziskave, Aktualno

O zaupanju v vojsko in konverziji vojske v mednarodnem družboslovnem priročniku

Izšla je knjiga Handbook of the Sociology of the Military, in sicer druga, povsem prenovljena izdaja (Springer, 2018, urednika Giuseppe Caforio in Marina Nuciari). Knjiga oziroma avtorski prispevki v njej se posvečajo mnogim ključnim vsebinskim področjem sociološkega in deloma politološkega proučevanja sodobnih vojsk.

04. oktober 2018 | Nova knjiga, Publikacija

Excellence-in-ReSTI: Odličnost v raziskovanju, projektno vodenje družbeno in tehnološko inovativnih projektov

Eisenstadt v Avstriji se je spremenil v mednarodno vozlišče kjer se je 25 mladih projektnih vodij zbralo, da se učijo, mrežijo in pridobijo nove veščine za inovativni projektni na intenzivnem dvodnevnem dogodku, ki je zaznamoval začetek enoletnega izobraževanja, ki ga bodo akademski partnerji projekta vključili v svoje učne načrte po koncu projekta jeseni 2019.

03. oktober 2018 | Raziskave

FDV na Noči raziskovalcev

Zadnji petek v septembru so po 21 krajih v Sloveniji v okviru Evropske noči raziskovalcev potekali številni dogodki, povezani z znanostjo. Fakulteta za družbene vede se je promociji znanosti pridružila s predstavitvijo na Novem trgu v Ljubljani.

03. oktober 2018 | Dogodek

Raziskovanje menedžmenta talentov v južnokorejskih podjetjih

V okviru projekta H2020-MSCA-RISE Global Entrepeneurial Talent Management (GETM3) smo sodelavci FDV Andrej Kohont, Ivan Svetlik, Urša Golob Podnar in Klement Podnar v juliju v sodelovanju s raziskovalci iz Kyungpook National University (KNU) spoznavali prakse v južnokorejskih podjetjih.

10. september 2018 | Raziskave, Dogodek, Mednarodno

Raziskovalke s Fakultete za družbene vede predstavile prispevek na konferenci WAPOR 2018

Dr. Simona Zavratnik (Center za prostorsko sociologijo), mag. Živa Broder in Rebeka Falle Zorman (obe Center za raziskovanje javnega mnenja) so se udeležile konference WAPOR »71st Annual Conference: Public Opinion Research in a Changing World«. Predstavile so prispevek: »Public opinion and migration: the case study from Slovenian perspective«, ki je v letu 2017 izšel v Teoriji in praksi.

04. julij 2018 | Raziskave, Dogodek, Mednarodno

Pričetek projekta COOP4HEALTHCARE: Cross-sectoral Alliances for Smart Healthcare Solutions

Na Univerzi v Ljubljani smo maja kot partnerji pričeli z izvajanjem projekta COOP4HEALTHCARE (Cross-sectoral Alliances for Smart Healthcare Solutions), ki se izvaja v programu Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Skupni glavni cilj projekta COOP4HEALTHCARE je izboljšanje ponudbe storitev na področju zdravstva na podlagi konsekventnega čezmejnega sodelovanja relevantnih akterjev s programskega območja in sodelovanja s strateškimi evropskimi partnerji.

02. julij 2018 | Raziskave, Mednarodno

[Raziskave] RePAST – Krepitev evropske integracije skozi analizo konfliktnih diskurzov: pregled preteklosti v luči predvidevanja prihodnosti

Od 1. maja 2018 poteka na Fakulteti za družbene vede novi raziskovalni projekt z naslovom RePAST – Krepitev evropske integracije skozi analizo konfliktnih diskurzov: pregled preteklosti v luči predvidevanja prihodnosti. Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani je ena izmed dvanajstih evropskih partnerk na projektu, ki bo trajal tri leta in ga financira EU v okviru raziskovalnega programa Obzorje 2020.

22. junij 2018 | Raziskave

Na mednarodni konferenci o spolnih neenakostih v medijih

Na mednarodni konferenci Gender Differentiation in Media Industries, ki je v organizaciji Mirovnega inštituta in Fakultete za družbene vede minuli teden potekala na FDV, so udeleženke in udeleženci razpravljali o spolnih neenakostih v medijih, na preseku medijske politike, produkcije, reprezentacije in potrošnje.

18. junij 2018 | Raziskave, Dogodek

Raziskovalni DA raziskovalnemu dnevu FDV

Na Fakulteti za družbene vede smo danes na Raziskovalnem dnevu FDV k razpravi povabili vse, ki so na fakulteti vpeti v raziskovalno dejavnost. Namen dogodka je povezovanje raziskovalk in raziskovalcev, ki so znotraj Inštituta za družbene vede v 20. raziskovalnih centrih vpeti v družboslovno raziskovanje.

12. junij 2018 | Raziskave, Dogodek

[Znanost] Generiranje globalnih struktur omrežij z upoštevanjem različnih vrst triad

Članek, objavljen maja v znanstveni reviji PLOS One, obravnava vprašanje zmožnosti generiranja omrežij z dano globalno strukturo (opredeljeno z izbrano vrsto bločnega modela) zgolj z upoštevanjem različnih vrst triad. Rezultati raziskave kažejo, da lahko določene globalne omrežne strukture nastanejo kot posledica delovanja lokalnih mehanizmov, brez upoštevanja vpliva lastnosti enot.

08. junij 2018 | Raziskave, Publikacija

Tožilstvo pri pregonu sovražnega govora upošteva kontekst

Včeraj je na Fakulteti za družbene vede v organizaciji prijavne točke Spletno oko potekal posvet z naslovom »Sovražni govor iz vidika organov pregona in družbenih omrežij«. Predavatelji so opisali postopke obravnave in obstoječe dileme pri moderaciji in kazenskem pregonu sovražnega govora.

07. junij 2018 | Raziskave, Dogodek

[Novi projekti] Elektronski odpadki – Ocena tveganj

Projekt Elektronski odpadki – Ocena tveganj poteka na Centru za preučevanje znanosti na FDV od začetka februarja letošnjega leta. Projekt se ukvarja na temelju spoznanj družbenih študij znanosti in tehnologij z vprašanjem družbene regulacije elektronskih odpadkov.

29. maj 2018 | Raziskave

Začetek projekta "Sovražni govor na spletnih družbenih omrežjih v Sloveniji"

V sredini aprila je potekal uvodni sestanek projekta "Sovražni govor na spletnih družbenih omrežjih v Sloveniji", ki ga koordinira Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za družboslovno informatiko, partnerja v projektu pa sta Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Mirovni inštitut. Vodja projekta je dr. Vasja Vehovar.

14. maj 2018 | Raziskave