Skoči do osrednje vsebine

Nagovor direktorja

Dobrodošli na spletni strani Inštituta Kralj Sejong Ljubljana (류블랴나 세종학당)!

V veliko čast mi je pozdraviti vas kot direktor ustanove, ki jo je Slovenija že davno potrebovala. Tako kot drugi vzhodnoazijski jeziki in kulture, postajata tudi korejski jezik in kultura pri nas čedalje bolj znana in popularna. Kdo ne bi poznal aparatov za vsakdanjo rabo, kot so recimo telefoni in računalniki, ki jih proizvajajo korejska podjetja. Prenekateri se vozijo v avtomobilih korejske proizvodnje. Mladi, pa tudi manj mladi vedo (vemo), kaj je to K-pop. Pred leti je hit Gangnam Style obnorel svet. Zapet ni bil v angleščini, ki sicer velja za jezik, v katerem moraš peti, če želiš prodreti v svet. Zapet je bil v korejščini, števec ogledov videa na platformi YouTube pa se še vedno vrti in je trenutno močno prek nepredstavljivih štiri milijarde ogledov!

Že tak, sila površen ozir pokaže, da Koreja v svetu pušča močan vtis  in odtis. Zato je za vsakogar, ki želi razumeti sedanji svet, nujno, da se s Korejo spozna na način, ki je njemu ali njej najbližji.

To ponuja Inštitut Kralj Sejong Ljubljana. Je središče vsega, kar je povezano s korejsko zgodovino, kulturo in jezikom. Je fizični in virtualni prostor za različne, s Korejo povezane dogodke. Njegove aktivnosti vključujejo tečaje korejskega jezika in kulture, na naši spletni strani pa boste lahko videli, da ponuja še marsikaj drugega.  

Inštitut Kralj Sejong Ljubljana najdete v edinstvenem okolju. Družbo mu dela Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL), v katerem ima korejski oddelek vidno vlogo, saj raziskovalcem omogoča podrobnejše proučevanje najrazličnejših razsežnosti vloge Koreje v svetu. Skupaj obe instituciji nudita edinstveno središče regionalnih razsežnosti. Dodajmo še pomen univerzitetnega okolja, katerega del zgodbe zdaj piše tudi Inštitut Kralj Sejong Ljubljana. Še posebej kaže omeniti prizadevne kolegice in kolege tako Oddelka za azijske študije Filozofske Fakultete kot Fakultete za družbene vede. Počaščeni smo, da je Fundacija King Sejong Institute izbrala našega rektorja, prof. dr. Igorja Papiča, kot enega od dveh sogovornikov gospoda Hwang Heeja, korejskega ministra za kulturo, turizem in šport ob razglasitvi ustanovitve letošnjih novih inštitutov King Sejong po svetu.  

Seveda pa ta čast terja tudi odgovornost. Zaupanje je treba vrniti in se zanj vseskozi truditi. V imenu celotne ekipe Inštituta Kralj Sejong Ljubljana bomo naredili čisto vse, da to zaupanje tudi upravičimo.

감사합니다.

Direktor Inštituta

prof. dr. Zlatko Šabič