Znanost in družbe prihodnosti v ospredju letošnjega srečanja Slovenskega sociološkega društva


DSF4193 F1_resizeMed 17 in 19. oktobrom je na Bledu potekalo letno srečanje Slovenskega sociološkega društva (SSD). Osrednji predavatelj srečanja, ki je letos potekalo pod naslovom “Znanost in družbe prihodnosti”, je bil ameriški sociolog in filozof prof. Steve Fuller z Univerze v Warwicku iz Združenega kraljestva, ki je razpravljal vlogi in nalogi sociologije v 21. stoletju. 

Pred srečanjem je pod okriljem Mednarodnega sociološkega združenja potekala mednarodna konferenca, na kateri je SSD gostilo sociologe in sociologinje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije, na kateri je bila izražena pripravljenost za še tesnejše znanstveno sodelovanje in sodelovanje socioloških društev v regiji.

V počastitev 100. obletnice Univerze v Ljubljani je bila v okviru srečanja organizirana okrogla miza o položaju družboslovja in humanistike na UL, na kateri so sodelovali rektor UL prof. dr. Igor Papič, prorektor UL prof. dr. Matjaž Krajnc, predsednica Programskega sveta interdisciplinarnega doktorskega študija Biomedicina prof. dr. Ana Plemenitaš, dekan AGRFT prof. Tomaž Gubenšek in prof. dr. Ana Kučan iz Oddelka za krajinsko arhitekturo, Biotehniške fakultete UL.

Letos je častni član Slovenskega sociološkega društva postal prof. dr. Ivan Bernik zaradi njegovega uspešnega in vidnega znanstvenega ter pedagoškega dela na področju sociologije. Za dolgoletno uredništvo zbirke Vrednote v prehodu je priznanje prejel prof. dr. Niko Toš. Za uspešno delovanje in promocijo sociologije je priznanje za znanstveno delo prejel Mirovni inštitut. Društvo je priznanje za strokovno delo na področju sociologije posthumno podelilo Dragici Korade za podporo k uveljavljanju sociologije v praksi in za prispevek k vidnosti sociologije v slovenskem javnem prostoru.

Ustvarjalke in ustvarjalci SNG Drama so prejeli priznanje za promocijo pomembnih socioloških tem v širši javnosti, in sicer za gledališko predstavo "Ali: Strah ti poje dušo" Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Letošnja prejemnica priznanja Sociološki up - za v dosedanjem delu izkazan sociološki potencial - pa je postala Marike Grubar. Na dogodku so se v društvu zahvalili tudi dolgoletni sodelavki društva Ivani Kecman za dolgoletno delo in podporo delovanju Slovenskega sociološkega društva.

Na letošnjem srečanju je bilo izvoljeno novo vodstvo SSD. Nova predsednica društva je postala prof. dr. Hajdeja Iglič.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. oktober 2019 | v kategoriji: