Znani so rezultati natečaja #svetnicrnobel


Svetnicrnobel_2_resizeV naravi nekaterih stvari ne moreš spremeniti. V družbi lahko marsikaj. In kaj bi spremenil/-a ti?

Tako smo konec leta 2016 pozvali dijake in študente k sodelovanju v natečaju #svetnicrnobel na omrežju Instagram. Želeli smo, da v svoj objektiv ujamejo podobe sveta, ki bi po njihovem mnenju lahko bile tudi drugačne. Svoje družbenokritične fotografije so sodelujoči na omrežju Instagram vse do konca aprila 2017 objavljali pod oznako #svetnicrnobel.

V ožji izbor se je uvrstilo 7 najboljših fotografij, ki so ustrezale pogojem natečaja in imele po mnenju 5-članske komisije tudi sporočilnost v okviru teme natečaja. Premajhno število izbranih fotografij ne ustreza pogojem za organizacijo razstave v okviru Galerije FDV, vendarle pa se je komisija odločila, da nagradimo in objavimo 3 najboljše fotografije, ki ustrezajo vsem pogojem natečaja.

Prvo mesto zaseda fotografija avtorice Lare Dolinšek, študentke Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Fotografija je bila posneta v Radenskem parku, kjer najdemo veliko zapuščenih hiš. Posnetek je ujet skozi okno ene izmed teh, na starih vratih pa opazimo retro reklamo za pijačo Pepsi. Bi lahko bilo drugače – kakšen bi bil posnetek, če hiša ne bi bila zapuščena? Verjetno mnogo lepši.

Na drugem mestu je fotografija avtorice Doris Kordić, prav tako študentke Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je fotografijo posnela med potovanjem v Lizboni, enem najlepših in najstarejših mest v Evropi. Na njej so vrata stare hiše, ki je v celoti pokrita z grafiti. Ker svet ni črno-bel in gre v tem primeru za zapuščeno hišo, avtorica pomisli na stereotipno obsojanje grafitiranja, ki v tem primeru hiše ne oskruni, temveč jo morda celo olepša.

Na tretje mesto se je uvrstila fotografija Maruše Mlekuž, študentke Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki je s fotografijo iz potovanja po Indiji s podpisom »Look out! World is colourful.« opozorila na lepote barvitosti sveta in pestrosti kultur ter nas v enem od namigov  #neverstopexploring pozvala k raziskovanju sveta.

Nagrajenkam iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se zahvaljujemo za pisane družbenokritične prispevke!

Še naprej nam sledite na omrežju Instagram @fakultetazadruzbenevede in ne zamudite naslednjega družbenokritičnega natečaja.