Skoči do osrednje vsebine

[Založba FDV] Andrej Benedejčič: Rusija in slovanstvo: med velikodržavnostjo in vzajemnostjo


1_rusija in slovanstvo benedejčič

Knjiga Rusija in slovanstvo: med velikodržavnostjo in vzajemnostjo izhaja iz paradoksa. Čeprav se je po padcu Berlinskega zidu v Evropi pojavilo kar trinajst slovanskih držav, se tej novi stvarnosti ni posvečalo posebne pozornosti. In to navkljub temu, da so h koncu hladne vojne ključno prispevali ravno dogodki v slovanskem svetu, ki so usodno zaznamovali tudi kasnejše dogajanje, od spopadov na ozemlju bivše Jugoslavije, do izbruha krize v Ukrajini in okoli nje.  

Pri sedanji konfrontaciji med Vzhodom in Zahodom gre torej tudi ali predvsem za medslovanski konflikt. Knjiga ga poskuša osvetliti z analizo kompleksnega razmerja med Rusijo, kot najmočnejšo in najvplivnejšo med slovanskimi državami, in preostalim slovanskim svetom, s posebnim poudarkom na Poljski in Sloveniji. Tem bolj zato, ker so se v zgodovini ti medsebojni odnosi gibali v širokem razponu med rusko velikodržavnostjo in slovansko vzajemnostjo.  

Knjiga je posledično večdisciplinarna in poleg teorije mednarodnih odnosov posega tudi na področje varnostne politike, zgodovine ter kulture. Izpostavlja cikličnost slovanske ideje v delovanju slovanskih držav in poudarja uporabnost družbenega konstruktivizma kot konceptualnega vmesnika za njeno razumevanje. Osvetljuje tudi paradiplomacijo slovanskih izobražencev v preteklosti in potencial slovanstva za hibridno vojskovanje v prihodnosti.

 

Spletni dostop >>

 

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. januar 2022 | v kategoriji: Nova knjiga