[Založba FDV] MEDKULTURNE razlike in stereotipi(zacija): prednost ali slabost pri političnem in gospodarskem sodelovanju med državami nekdanje Jugoslavije


naslovkaFINPri Založbi FDV je izšla monografija avtorjev Boštjana Udoviča, Milana Juršeta, Romane Korez-Vide, Matevža Raškovića, Marjana Svetličiča in Roka Zupančiča.

Pričujoča monografija predstavlja prvo empirično študijo medkulturnih razlik, ki je bila izvedena v regiji držav nekdanje Jugoslavije in so jo izvedli raziskovalci iz te iste regije. To je njen glavni metodološki doprinos. Z vidika vsebine pa je glavna ugotovitev sledeča: 26 let po razpadu skupne države in 18 let po koncu zadnjih vojnih spopadov rane se zdaleč niso zaceljene, stereotipi in predsodki med narodi nekdanje Jugoslavije pa postajajo vse močnejsi. Posledično raziskovalci ugotavljajo, da globalizacija ni prispevala k zmanjševanju medkulturnih razlik, kvečjemu nasprotno; medkulturne razlike postajajo vse bolj pomembne, lokalne identitete pa vse bolj vidne. Vse to je lahko uspešno torišče za predsodke in stereotipe, ni pa dobra popotnica za krepitev mednarodnega političnega in gospodarskega sodelovanja v državah nekdanje Jugoslavije.

Za nakup knjige obiščite spletno knjigarno Založbe FDV.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. oktober 2017 | v kategoriji: Nova knjiga