Varno na internetu med epidemijo koronavirusa


Slovenija se je znašla v primežu epidemije koronavirusa. Vrtci, šole in fakultete so zaprti, otroci in najstniki so ostali doma. Zaradi preprečevanja širjenja okužb je treba nepotrebno druženje prekiniti. Za otroke in najstnike je to zelo težko obdobje, saj so vajeni dnevnega druženja z vrstniki. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Ključne točke, na katere opozarjajo na točki, in o katerih lahko več preberete v priloženi priponki: 

Stiki z neznanci

Na spletu je veliko prevarantov, ki skušajo na različne načine pretentati uporabnike interneta, njihove žrtve pa so pogosto tudi otroci in najstniki. 

Varovanje zasebnosti

Treba je vedeti, da družabna omrežja kljub nastavitvam zasebnosti niso zasebna. 

Deljenje fotografij in video posnetkov

V sklopu tega je še posebej treba opozoriti na seksting, ki je med najstniki zelo priljubljen.

Poskrbimo za nastavitve varnosti in zasebnosti

Starši naj skupaj z najstniki oz. otroki še enkrat pregledajo nastavitve varnosti in zasebnosti na družabnih omrežjih in aplikacijah za sporočanje.

Če gre kaj narobe 

Pomoč, ko gre kaj narobe, je vedno mogoče najti v Safe.si središču za pomoč. (https://safe.si/sredisce-za-pomoc)

V razmislek o prekomerni rabi 

Pomoč, ko gre kaj narobe, je vedno mogoče najti v Safe.si središču za pomoč. (https://safe.si/sredisce-za-pomoc)

Več informacij o varni rabi interneta in pasteh, s katerimi se otroci in mladostniki srečujejo, pa je mogoče najti na spletni strani Safe.si (www.safe.si). Mlajšim otrokom pa je namenjena spletna stran otroci.safe.si (https://otroci.safe.si), kjer so na voljo risanke Ovce.sk, različne aktivnosti in zgodbice.

 

Marko Puschner, Safe.si, Fakulteta za družbene vede
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. marec 2020 | v kategoriji: FDV