V Galeriji Fakultete za družbene vede na ogled razstava fotografij študentk in študentov ALUO Send Nudes


1 (1)

V Galeriji FDV je včeraj potekala otvoritev razstave fotografij študentk in študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Send Nudes. Razstava skozi fotografski medij obravnava odnos do telesa, golote in spolnosti v spontanih vsakdanjih situacijah in insceniranih postavitvah. Avtorji so razstavo zasnovali z zavedanjem, da so telo, golota in spolnost teme, ki se pogosto znajdejo na meji družbene sprejemljivosti. Vprašali so se, med drugim, kakšen odnos gojimo do podob lastnega ali tujega telesa in kako vseprisotnost podob idealnih teles vpliva na samopodobo ter posledično intimo in spolnost. Podobna vprašanja so zastavljena v znanstveni monografiji Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji, ki je nastala v soavtorstvu prof. dr. Ivana Bernika, prof. dr. Tine Kogovšek, prof. dr. Romana Kuharja in prof. dr. Alenke Švab in je bila predstavljena na dogodku.

Zbrane je uvodoma nagovorila prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, vodja Galerije FDV, ki je izrazila navdušenje nad izjemnim sodelovanjem dveh fakultet in akademije, predstavljenim na skupnem univerzitetnem dogodku, ter predstavila sodelujoče umetnike in umetnice ter raziskovalke in raziskovalce. »Obiskanost otvoritve razstave in številni odzivi na razstavljene fotografije so dokaz, da sta golo telo in spolnost na meji med zasebnim in javnim še vedno, tako kot skozi zgodovino, provokativni temi. Prav pri obravnavi takih tem se kaže pomen dialoga znanosti in umetnosti, ki ga spodbujamo v  Galeriji FDV,« je med drugim poudarila.

Zbrane je nagovorila tudi dekanja FDV, prof. dr. Monika Kalin Golob, ki je izrazila zadovoljstvo, ker sta se ob razstavi združila dva pomembna projekta fakultete: Galerija FDV in srečanje alumnov FDV, med zbranimi na dogodku pa je poleg avtorjev in avtoric posebej pozdravila Sandija Češka, predsednika Sveta Kluba alumni FDV UL in druge alumne FDV, ki so se zbrali na dogodku. Predsednik sveta je v nagovoru pohvalil delo mladih umetnic in umetnikov ter napovedal aktivnejše delovanje Kluba alumni FDV UL v prihodnje.  

Koncept razstave in kuratorsko ekipo, ki je sodelovala pri izboru del, je v nadaljevanju predstavil izr. prof. Peter Kuštron, razstavo pa je odprl prodekan za razvojne naloge na ALUO izr. prof. Sašo Sedlaček

Monografija, ki je izšla pri Založbi FDV, je rezultat raziskovalnega projekta, ki je na področju analize spolnih navad študentov in študentk v Sloveniji oral ledino. »Medtem ko je v številnih državah spolno vedenje študentske populacije razmeroma dobro raziskovano, pa pri nas študentska populacija, v primerjavi s srednješolsko populacijo ter populacijo odraslih, še ni bila deležna resnejše raziskovalne pozornosti. Raziskava zapolnjuje to vrzel in omogoča vpogled v poglavitne vzorce tako vedenja na področju intimnega življenja študentov kot tudi stališč te populacije glede spolnosti,« sta na predstavitvi knjige, ki je sledila odprtju, med drugim poudarila prof. dr. Alenka Švab in prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete in alumen FDV.  

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. junij 2019 | v kategoriji: Galerija FDV, FDV