Skoči do osrednje vsebine

Tematski blok o narodnozabavni glasbi v reviji Dve domovini


V novi številki revije Dve domovini so izr. prof. dr. Ksenija Šabec, izr. prof. dr. Natalija Majsova in doc. dr. Jasmina Šepetavc uredile tematski blok o slovenski narodnozabavni glasbi. Ta je v slovenskem kulturnem kontekstu nedvomno široko prepoznaven pojav, ki pa doslej ni bil deležen veliko akademske pozornosti ne glede na to, da je za številne Slovenke in Slovence doma in po svetu (kot tudi za tujce) pomemben vidik slovenske identitete.

Namen tematskega bloka je razgrniti to navidezno preprosto izhodiščno ugotovitev in pokazati, kateri migracijski dejavniki, procesi in prakse sooblikujejo, izzivajo in preobražajo slovensko narodnozabavno glasbo kot pojav oziroma žanr, v katerem pregovorno odzvanjajo pojmi, kot so slovenski narod, dediščina, identiteta in tradicija.  

Članki bloka se ukvarjajo z vprašanji, kje in kako se oblikuje narodnozabavna glasba v odnosu do medijskih uredniških politik, dediščinskih praks, družbenih omrežij ter raziskovalnih pristopov: 

Blok je nastal v okviru temeljnega raziskovalnega projekta Slovenska narodnozabavna glasba kot politika: percepcije, recepcije in identitete, ki ga vodi prof. dr. Peter Stanković. Projekt sofinancira ARIS pod šifro J6-2582. 

Vabljeni k branju! 

1

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. avgust 2023 | v kategoriji: Publikacija