Skoči do osrednje vsebine

Svečana podelitev diplomskih in magistrskih listin


V petek, 20. 10. 2023, je na Fakulteti za družbene vede potekala podelitev diplomskih in magistrskih listin. Poleg uvodnega nagovora dekana dr. Iztoka Prezlja sta študentke in študente nagovorili tudi diplomantka družboslovne informatike Nika Marija Rojc in magistrica mednarodnih odnosov Ana Klemen. Z njima smo opravili krajša intervjuja na temo študija na FDV. Preberete si ju lahko spodaj. 

Nika Marija Rojc, diplomantka družboslovne informatike: 

Študirala sem na dodiplomskem programu Družboslovna informatika. V drugem letniku sem na  katedri za družboslovno informatiko in metodologijo začela sodelovati pri promociji dodiplomskega in magistrskega študijskega programa, zato sem bila cel čas študija močno vpeta tudi v praktične vidike družboslovne informatike, kar mi je dalo trdno osnovo za nadaljnje študije in za razvoj svoje kariere. Tekom študija sem se vedno trudila, da sem aktivno sodelovala s profesorji in sošolci, saj verjamem, da je to ključno za poglobljeno razumevanje snovi. Tako sem tudi dopolnjevala svoje teoretično znanje in ga povezala s prakso. Sedaj študiram na magistrskem študiju Kognitivne znanosti, kjer gradim na znanju z družboslovne informatike in lahko raziskujem, kako razni kognitivni procesi vplivajo na naše odločitve v tem novem digitalnem svetu. 

Kakšno vzpodbudno misel bi namenili sedanjim študentom, ki so tik pred zaključkom študija in tudi tistim, ki na fakulteto šele prihajajo?
Študentom bi svetovala, da naj ne pozabijo, da lahko vedno prosijo za pomoč, predvsem pa, da jo morajo vedno ponuditi. Novim študentom bi položila na srce, da so prijateljstva s kolegi študenti nepogrešljiva za uspešen študij, saj lahko le z medsebojnim sodelovanjem dosegamo največje uspehe.

Kaj vas je privlačilo na študijskem programu, da ste se odločili zanj in tudi diplomirali? 
Na študijskem programu družboslovne informatike me je privlačila predvsem interdisciplinarna ideja povezovanja družbenih ved s tehnologijo. Interakcija med računalnikom in človekom ter uporaba IKT za preučevanje družbe ter človeka v njej. 

Kako ste v času študija uspeli uskladiti študijske obveznosti z vašimi hobiji?
V času študija sem se trudila, da sem študijske obveznosti vedno postavljala na prvo mesto. Na tak način mi je ostalo največ časa za preučevanje ostalih stvari, ki me zanimajo. Poleg študija sem razširjala moja znanja na več družboslovni informatiki sorodnih področjih in na tak način tudi iskala vedno nove hobije, ki so pripomogli k globljemu razumevanju družboslovja in informatike. Na kratko; večina mojih hobijev je nastala iz zanimanja za družboslovje in računalništvo, zato se je prosti čas velikokrat prelival v študij in obratno.

Ana Klemen, magistrica mednarodnih odnosov:

Tako na prvi kot drugi stopnji sem študirala mednarodne odnose, magistrski študij pa sem zaključila z magistrsko nalogo z naslovom Vpliv podnebnih sprememb na razvoj etničnih konfliktov: vloga in pomen etnične identitete. Ob začetku študija nisem bila prepričana, če so mednarodni odnosi res prava izbira zame, saj so mi bila takrat odprta vsa vrata, možnosti pa je bilo neskončno. A odločila sem se, da dam FDV-ju priložnost, da mi da kar največ. Vpijala sem znanje, pograbila vsako priložnost za napredek, ki se mi je ponudila, in pri tem neizmerno uživala. Ta kombinacija radovednosti, discipline in početja tega, kar imam rada, pa me je pripeljala do študijskih uspehov in nazadnje tudi do službe, ki jo z veseljem opravljam. 

Kakšno vzpodbudno misel bi namenili sedanjim študentom, ki so tik pred zaključkom študija in tudi tistim, ki na fakulteto šele prihajajo?
Ne dvomite o svojih odločitvah. Raziskujte, drznite si in izkoristite čim več priložnosti, ki se vam ponujajo. Če k temu dodate še trdo delo, je uspeh zagotovljen, vse ostalo pa bo prišlo samo po sebi.  

Kako vam je FDV pomagal pri grajenju vaše karierne poti? 
FDV me je opremil s širokim znanjem z različnih področij, analitičnimi sposobnostmi in sposobnostjo prilagodljivosti, zaradi česar sem na trg dela vstopila s precejšnjo samozavestjo. Dal pa mi je tudi razumevanje odgovornosti, ki jih prinaša družboslovni poklic, do družbe, države in človeštva kot takega. Za službo, ki jo trenutno opravljam, sem izvedela ravno od enega izmed profesorjev na FDV-ju. 
 
Kakšni so trendi v vaši stroki?

Zaposlena sem v državni upravi, in sicer na področju priprave podnebnih politik, ukvarjam se tudi z mednarodnimi podnebnimi pogajanji. Ker se podnebne zaveze EU in s tem njena zakonodaja na področju podnebnih sprememb močno krepijo ter širijo, podnebno ukrepanje pa je urgentno, se krepi tudi potreba po kadrih, ki bi pripravljali podnebne politike na nacionalni ravni in skrbeli za njihovo izvajanje. Pogosto slišim, da so motivirani FDV-jevci najboljši zaposleni za delo v državni upravi, zlasti na mojem področju, saj imamo širok spekter znanja, smo razgledani, iznajdljivi in prilagodljivi.  

Prejemnicam in prejemnikom diplomskih listin iskreno čestitamo!

 

------------------------------------
Pridružite se našemu alumni klubu FDV in še naprej ostanite v dobri družbi.

FOTO: FDV in Željko Stevanić

1T8A6429

 1T8A7125

 

 

 

 Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. oktober 2023 | v kategoriji: Dogodek