Srečanje z generalom Frankom Gorencem na Katedri za obramboslovje


DSC03167_resizeNa Fakulteti za družbene vede smo v četrtek, 8. junija 2017, gostili upokojenega generala ameriške vojske Franka Gorenca. Tu se je na strokovnem pogovoru srečal s profesorji in raziskovalci Katedre za obramboslovje oz. Obramboslovnega raziskovalnega centra ter s študenti obramboslovja.

Gen. Frank Gorenc se je rodil v Ljubljani v Sloveniji, šolal pa se je na Vojaški letalski akademiji v ZDA. Je pilot poveljnik in ima opravljenih več kot 4.800 ur letenja. V svoji bogati vojaški karieri je opravljal vrsto nalog in funkcij, pred upokojitvijo je bil v letih 2013-2016 poveljnik ameriških letalskih sil v Evropi in v Afriki, poveljnik Združenega letalskega poveljstva Nata ter direktor Natovega kompetenčnega centra za združeno letalstvo v Kalkarju v Nemčiji.

V vsebinsko bogatem pogovoru ob srečanju na naši fakulteti je podal pogled na mednarodno varnost, vlogo Nata ter ZDA v mednarodni skupnosti v luči notranje in zunanjepolitičnih sprememb, prav tako pa je posebej izpostavil pomen in vlogo manjših držav v mednarodni skupnosti. Pogovor je bil izrazito interaktiven, tako da je odgovarjal tudi na številna vprašanja o posameznih svetovnih kriznih žariščih, dilemah ameriške zunanje politike (intervencionizem vs. izolacionizem) ter možnih smereh razvoja slovenskega obrambnega sistema oz. zmogljivosti Slovenske vojske.