[Spletna Galerija FDV] Alma M. Karlin - državljanka sveta


V ponedeljek, 9. marca, smo v Galeriji FDV otvorili slikarsko razstavo z naslovom "Alma M. Karlin - državljanka sveta". Na ogled so postavljene slike akademske slikarke Huiqin Wang, s katerimi likovno umetniško interpretira Almino pot okrog sveta v letih 1919–1927.

Kmalu po postavitvi razstave so bile razglašene izredne razmere. Ker si želimo, da bi razstavo lahko videlo več ljudi, smo jo prestavili tudi na splet.

Akademska slikarka in kitajsko-slovenska umetnica Huiqin Wang je s svojo ustvarjalnostjo ne samo na Slovenskem, temveč na svetovnem odru globalne umetnostne ustvarjalnosti prisotna že več kot četrt stoletja. Rodila se je leta 1955 v Nantongu na Kitajskem ter po končani Fakulteti za likovno umetnost v Nanjingu nadaljevala podiplomski študij v Ljubljani in izpopolnjevanja na Nizozemskem. Od leta 1983 živi in ustvarja v Ljubljani. Je dobitnica številnih priznanih nagrad, med drugim je leta 1992 prejela Levstikovo nagrado za ilustracijo, leta 1993 priznanje Hinka Smrekarja za ilustracijo, leta 1996 srebrno nagrado lipov list ter več nagrad mednarodnega slikarskega ex-tempora. Kot kitajsko-slovenska umetnica je s svojim delom veliko prispevala k promociji Slovenije in slovenske kulture na Kitajskem in v Evropi. Leta 2005 jo je Slovenian Times izbral za kulturno osebnost Slovenije. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. maj 2020 | v kategoriji: Galerija FDV, FDV