Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier na Fakulteti za družbene vede s študenti razpravljala o prihodnosti Evropske unije


00932813_resize

Fakulteta za družbene vede je v sodelovanju s študentskim društvom Globallis in skupino PANDA s Pravne fakultete v petek, 10. maja 2019, organizirala pogovor nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja in slovenskega predsednika Boruta Pahorja s študenti. 

Visoka gosta in več kot 120 študentov in študentk, ki so v razpravi aktivno sodelovali, je najprej nagovorila dekanja Fakultete za družbene vede prof. dr. Monika Kalin Golob, v nadaljevanju pa sta svoj pogled na trenutne razmere v povezavi podala oba predsednika. Predsednik Pahor je v uvodnem nagovoru kot najbolj akutni izpostavil vprašanji Brexita in migracij ter se zavzel za čimprejšnjo široko razpravo o prihodnji viziji Evropske unije, pri čemer se je nanašal na poglabljanje povezave. Predsednik Steinmeier je zbrane najprej opomnil, da je prava evropska ideja pred 69 leti po Schumanovem govoru predstavljala povabilo celotni Evropi za sodelovanje. Za sledenje njegovi viziji po mnenju nemškega predsednika potrebujemo enotnost, ki je pomembna za obvladovanje izzivov, kot so skupna varnost in migracije, ambicije in zmožnost odločanja. Poudaril je, da demokracija, varnost in vladavina prava, ki smo jih deležni danes, niso samoumevne, kar po njegovem mnenju utrjuje prepričanje, da evropsko sodelovanje nima alternative.
 
V nadaljevanju so študentje predsednikoma zastavili aktualna vprašanja glede vloge malih držav v Evropski uniji, širitve povezave, prostega pretoka delovne sile in Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. Študentke in študenti so kritično ocenili raven demokracije v povezavi ter velik razkorak med ljudmi in njihovimi predstavniki v uniji. V zaključku pogovora so predsednikoma zastavili vprašanje o smotrnosti 13. člena direktive o avtorskih pravicah ter o pogledu na reševanje grške krize.

Foto: Tamino Petelinšek / STA
 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. maj 2019 | v kategoriji: FDV