Predavanja Kapuscinski o razvoju: dr. Sima Samar »Women Rights in Afghanistan«


DSC_1388Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani je v sredo, 22. aprila 2015 v okviru Predavanj Kapuscinski o razvoju (Development Le ctures), imenovanih po poljskem novinarju, ki je pisal reportaže o tretjem svetu, obiskala dr. Sima Samar, predsednica afganistanske neodvisne komisije za človekove pravice (Afghan Independent Human Rights Commission - AIHRC).

V uvodnem delu sta publiko nagovorili red. prof. dr. Maja Bučar, prodekanja Fakultete za družbene vede ter vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ga. Nataša Goršek Mencin, sicer pa se je dogodka udeležilo kar nekaj pomembnih gostov, med njimi tudi generalni direktor Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, g. Mitja Štrukelj.

Predavanju z naslovom »Women Rights in Afghanistan« je sledila krajša panelna razprava, v kateri sta poleg dr. Samarjeve, sodelovala tudi prof. dr. Danilo Turk, bivši svetovalec Kofi Annana za politične zadeve in red. prof. dr. Maja Bučar, prodekanja Fakultete za družbene vede. Dogodku je  sledila odprta razprava z vprašanji iz publike.

Dr. Sima Samar je v predavanju popisala svoje  že več kot tridesetletno angažiranje v boju za pravice žensk in enakopravnost spolov v Afganistanu. V tem času pravi, je šla skozi vse možne kršitve človekovih pravic in razložila, da vojna v Afganistanu neprekinjeno divja že 37 let, njene največje žrtve pa so otroci in ženske. V času vladavine talibanskega režima, so bile ženske sistematično diskriminirane, kar pomeni, da niso smele v službo na delo, dekleta pa ne v šolo, na ulico so smele le v spremstvu moških... Danes šole obiskuje že tri milijone mladih Afganistank, ženske študirajo, pojavljajo se na vodilnih mestih v politiki …, a kljub temu te spremembe niso vplivale na izboljšanje položaja žensk zunaj prestolnice Kabul, torej v drugih mestih in na podeželju. Dr. Sima Samar je v okviru predavanja  izpostavila,  da še zmeraj ni dovolj  učiteljev in ne dovolj šol… Kot pravi Dr. Sima Samar, ni pomembno le čim bolj razširjeno  izobraževanje, pač pa kakovostno izobraževanje na vseh stopnjah zahtevnosti.

Dogodek je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede (FDV) organizirala Evropska komisija in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP).

Vabljeni k ogledu celotnega predavanja: http://www.ustream.tv/channel/kapuscinski-lectures.

Foto utrinki (avtor fotografij: Bojan Stepančič)

V okviru AIHRC dr. Sima Samar deluje na področju nadzora izobraževalnih programov s področja človekovih pravic v Afganistanu, implementacije vsenacionalnega izobraževalnega programa za pravice žensk in na področju zlorab človekovih pravic v Afganistanu. Svoje življenje in delo je posvetila izboljšanju izobrazbe, zdravja in enakosti žensk in deklic v Afganistanu in Pakistanu. S številnimi aktivnostmi na področju človekovih pravic, pravic žensk in otrok je bilo delo dr. Samarjeve nagrajeno s številnimi mednarodnimi priznanji. Leta 2012 je dr. Samar prejela alternativno Nobelovo nagrado, leta 2014 pa je bila imenovana med 10 najpomembnejših muslimanskih žensk na svetu..

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. april 2015 | v kategoriji: Dogodek