Skoči do osrednje vsebine

Pogovor o vlogi spolov v družbi


IMG_8250Ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk smo na Fakulteti za družbene vede organizirali pogovor o vlogi spolov v družbi, na katerem sta svoje misli in spoznanja delili sociologinji asist. dr. Nina Perger in prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela. 

8. marec je simbol upora proti nasilju ter zahteva po enaki razdelitvi ekonomske, politične in družbene moči! Če je »cilj feminizma ukinjanje različnih oblik zatiranja in sprememba življenj«, kot je nedavno zapisala mlada nigerijska feministka June Eric Udorie, ob dnevu žensk podpiramo boj za to, da bi imelo več ljudi možnost živeti človeka dostojno in svobodno življenje. Za to, da bi bila možna ta družbena sprememba, pa je nujno, da vsi in vse tiste, ki nimajo privilegija, da se prepoznajo v splošnem »človeku«, najprej zaživijo v skupnem, prepoznani s svojimi specifikami.

Celoten govor prof. dr. Aleksandre Kanjuo Mrčela lahko preberete tukaj>>
Govor asist. dr. Nine Perger lahko preberete tukaj>>

Zbrane je uvodoma pozdravil in se zahvalil dekan prof. dr. Iztok Prezelj.

Sledila je predstavitev najnovejše knjige Erice Johnson Debeljak. Pisateljica je v pogovoru z vodjo Galerije FDV prof. dr. Aleksandro Kanjuo Mrčela in lekt. Santiagom Martinom, ki knjigo prevaja v španščino, spregovorila o svoji izkušnji in okoliščinah pisanja knjige ter idejah, s katerimi se je srečevala pri pisanju. Tematsko je pokrila široka področja žalovanja, vdovstva in družbenega konstrukta ženske znotraj teh procesov.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. marec 2022 | v kategoriji: