Otvoritev Inštituta Kralj Sejong na Fakulteti za družbene vede


fotka

Na Fakulteti za družbene vede smo v petek, 8. oktobra 2021, otvorili Inštitut Kralj Sejong Ljubljana (KSI LJ), ki je prvi korejski jezikovni in kulturni inštitut v Sloveniji in deluje s podporo korejskega ministrstva za kulturo, šport in turizem v okviru Fundacije King Sejong Institute. KSI LJ je velika pridobitev za vse, ki jih zanima korejski jezik, zgodovina, kultura in njena vloga v sodobnem svetu. Ponuja tečaje korejskega jezika in kulture ter organizira dogodke, povezane s Korejo.   

Na otvoritvi so zbrane nagovorili dekan fakultete prof. dr. Iztok Prezelj, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, veleposlanik Republike Koreje Shin Chae-hyun, direktor inštituta prof. dr. Zlatko Šabič in dr. Hyeonsook Ryu, docentka na Oddelku za Azijske študije Filozofske fakulteta in sodelavka inštituta.

Vsi so poudarili izjemen pomen povezovanja z Vzhodno Azijo in vzpostavitve tovrstnega inštituta na Univerzi v Ljubljani. Slovenija se z njim uvršča med 82 držav po svetu, ki lahko prek inštituta svojim prebivalcem približajo korejski jezik in kulturo. S tem bomo okrepili medsebojno poznavanje kulture in jezika, povečali študijsko izmenjavo in poglobili medsebojno razumevanje ter s tem tudi utrdili sodelovanje obeh držav. Kot je poudaril veleposlanik Republike Koreje, od vzpostavitve diplomatskih odnosov obe državi odlično sodelujeta, blagovna menjava bo kmalu presegla 2 milijardi dolarjev, Slovenija pa je izredno zanimiva dežela tudi za korejske turiste. Tako bodo imeli tisti, ki bodo prek študija ali tečajev spoznavali korejski jezik in kulturo, glavno vlogo pri razvoju nadaljnjih odnosov med državama.

Inštitut je že v septembru 2021 pričel z začetnimi tečaji korejščine in korejske kulture, ki jih bo kmalu nadgradil z nadaljevalnimi tečaji jezika in drugimi dogodki, s katerimi bomo približali tradicionalen in sodoben način življenja ter korejsko kulturo slovenski akademski in drugim javnostim.

Po otvoritvi je v soorganizaciji korejskega veleposlaništva, Oddelka za Azijske študije Filozofske fakultete, koreanističnega društva Dajeong in FDV potekalo tudi prvo plesno tekmovanje K-pop, na katerem je nastopilo 15 ekip.

Vabimo vas, da se nam tudi v prihodnje pridružite na tečajih in dogodkih KSI LJ. Spremljate nas lahko tudi na FB strani.

 

RTV o otvoritvi >>


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. oktober 2021 | v kategoriji: