Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza Zahodna Sahara: Skozi perspektive mladih


V petek, 16. maja 2019 je v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede potekala okrogla miza z naslovom "Zahodna Sahara: Skozi perspektive mladih". Okroglo mizo je odprl Simon Dreven, študent fakultete in so-koordinator projekta "Zgodba pozabljenega zahodnosaharskega ljudstva", ki je na kratko opisal nekaj aktivnosti, ki so bile izvedene v okviru projekta v zadnjih petih letih. Povedal je, da je poleg širjenja zavedanja o zahodnosaharskem vprašanju eden izmed najpomembnejših ciljev projekta tudi organiziranje humanitarnih dejavnosti za pomoč zahodnosaharskim beguncem.

Moderatorka Cvetka Poprask je nato podala kratek pregled zgodovine Zahodne Sahare. Gre za bivšo špansko kolonijo, katere dve tretjini vse od leta 1975 okupira Maroko. Med šestnajstletno vojno med Marokom in Zahodnosaharci je večina slednjih zapustila svoje domove in pobegnila v Alžirijo, kjer so vzpostavili begunska taborišča, v katerih živijo še danes. Vojna se je končala leta 1991 ko je bil pod okriljem Združenih narodov podpisan mirovni sporazum z obljubo referenduma o samoodločbi za Saharce. 28 let pozneje ti še vedno čakajo, da bo obljuba izpolnjena.

Osrednji govornik g. Hamdi Aomar Taubali se je rodil v delu Zahodne Sahare, ki ga okupira Maroko. Leta 2006 je pobegnil v zahodnosaharska begunska taborišča, kjer danes dela kot predstavnik za mednarodne odnose zahodnosaharske mladinske organizacije UJSARIO. Ta organizacija organizira razne delavnice, športna tekmovanja, kulturne dogodke in se trudi spodbujati vključevanje zahodnosaharske mladine v begunskih taboriščih, na okupiranih ozemljih in v diaspori po svetu v vsa področja življenja, od kulture do politike.

Življenje mladih v taboriščih je težko in izobraževanje predstavlja še posebej velik izziv. Luka Miklošič, ki je obiskal begunska taborišča z avstrijsko delegacijo, ki je zainteresirana za vzpostavitev Erasmus izmenjave z Univerzo v Tifaritiju na osvobojenih ozemljih, pravi da ta univerza nima ne predmetnika, ne učilnic, dekan univerze bi lahko "nosil celo univerzo v svojem žepu". Zahodnosaharci, ki želijo študirati morajo potovati na Kubo, v Venezuelo, Alžirijo ali druge afriške države, saj v taboriščih ni nobene visokošolske ustanove. Ko se vrnejo pa pogosto ugotovijo, da za njih tam ni nobenih priložnosti za razvoj kariere. G. Taubali je dodal, da situacija ni nič kaj boljša na okupiranih ozemljih, saj Maroko ne vlaga v razvoj izobraževanja na tem območju. Zahodnosaharci morajo tako potovati v maroška mesta, če želijo študirati. To pa ni vedno lahko, Taubali je ob tem delil svojo osebno izkušnjo - na prvi dan njegovega študija na Univerzi v Marakešu so ga aretirali. Vsi sodelujoči so se strinjali da je v znanju moč in da je tako nujno potrebno nasloviti te težave na področju izobraževanja, saj bo, ko se Zahodnosaharci vrnejo na svojo zemljo, velika potreba po izobraženih ljudeh, ki bodo pomagali zgraditi zahodnosaharsko državo.

Na vprašanje o primerjavi med mladino v Evropi in v begunskih taboriščih je Luka Miklošič odgovoril, da je kljub temu, da imajo mnogo manj priložnosti, saharska mladina optimistična glede prihodnosti in se aktivno vključuje v dejavnosti. Polni so idej in upanja. Temu pritrjuje g. Taubali, ki pravi, da je kljub pomanjkanju materiala in denarja, mladina v taboriščih zelo aktivna in dobro organizirana. Imajo cilj in upanje, ki je skupno vsem: želijo si, da bi njihovi otroci lahko živeli v svobodi in ne bi trpeli, kot trpijo oni. Da to dosežejo, so, če bo to potrebno, pripravljeni prijeti tudi za orožje. 

Okrogla miza se je zaključila z razpravo o tem, kaj lahko storimo da bi pomagali olajšati to težko situacijo. Sodelujoči so poslušalce naprosili naj nikar ne pozabijo na Zahodno Saharo in naj pomagajo širiti zavedanje o tej problematiki. Vsakdo, ki bi želel obiskati zahodnosaharska begunska taborišča in življenje tam izkusiti na lastni koži je dobrodošel. Prav tako so dobrodošle vsakršne ideje in pobude za sodelovanje in projekte. Kot je zaključila moderatorka Cvetka Poprask, "pokažimo da mednarodna solidanost ni mrtva".

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. maj 2019 | v kategoriji: FDV