Skoči do osrednje vsebine

Od reproduktivnega zdravja preko energetske krize do krčenja amazonskega pragozda


V ponedeljek, 24. 10. 2022, je na fakulteti potekal sprejem doktorskih študentov in študentk Humanistike in družboslovja in s tem se je pričela izvedba pedagoškega procesa v 2022/23 tudi na tretji stopnji. Uvodno predavanje je tokrat imela prof. dr. Maja Bučar, ki je doktorske študente, ki bodo kot strokovnjaki sodelovali pri izvajanju, evalvacijah in preoblikovanju ciljev trajnostnega razvoja, izzvala k razmišljanju o ciljih trajnostnega razvoja, njihovem pomenu, aktualnosti in izzivih.

V zanimivi razpravi se je predavateljica s študenti dotaknila številnih aktualnih globalnih problemov, ki kažejo na to, da je agenda Združenih narodov o trajnostnem razvoju še kako potrebna. Na primer, na prvi pogled zgleda, da nekateri cilji za razvite države, kot je Slovenija, sploh niso relevantni. Vendar ukinitev možnosti splava v ZDA in težnje k omejevanju te pravice tudi v nekaterih evropskih državah kažejo na to, da pravica do reproduktivnega zdravja in reproduktivnih pravic za ženske (CTR 5 Enakost spolov) ni le problem držav tretjega sveta, ampak tudi naš problem. Nadalje, na pomen mednarodne skupnosti pri zasledovanju skupne agende, ki je inkluzivna in nobenega dela človeštva ne pušča zadaj, kaže trenutna energetska kriza, kjer je pomembna tako energetska samooskrba (del CTR 7 Cenovno dostopna in čista energija), kot tudi usklajen mednarodni pristopom k reševanju tega problema.

Pristop na globalni ravni je potreben tudi v primeru podnebnih sprememb, ki nastajajo npr. tudi zaradi netrajnostnega ravnanja s kopenskimi lokalnimi ekosistemi, kot je amazonski pragozd (CTR 15 Življenje na kopnem).

Študenti in študentke so bili pozvani h kritični presoji agende trajnostnega razvoja, hkrati pa tudi k delovanju, tako na lokalni kot globalni ravni. Veselimo se bodočih doktorskih disertacij na te teme.

IMG_4562

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. november 2022 | v kategoriji: Dogodek