Obisk študentk in študentov s Fakultete političnih znanosti, Univerze v Beogradu


V sredo in četrtek, 27. in 28. marca so se v Ljubljani mudili študenti in študentke Univerze v Beogradu. Prišli so na vabilu študentov Fakultete za družbene vede, organizator obiska je bil Študentski svet FDV v sodelovanju s študentskimi partnerji.

DSC07829

Prvi dan so preživeli na Fakulteti za družbene vede, kjer sta potekali dve razpravi. Prva na temo Zahodnega Balkana in vladavine prava, kjer so bili gostje razprave Katja Geršak, izvršna direktorica Centra za evropsko prihodnost, Daniel Fazlič, urednik in novinar pri PLO PLUS ter veleposlanika Iztok Mirošič, programski direktor Blejskega strateškega foruma, in Vojko Volk. Razpravo je moderirala mlada raziskovalka, asist. Nina Pejič.

Druga razprava se je nanašala na temo ekologije, kjer je profesorica dr. Cirila Toplak pripravila interkativno predavanje z naslovom Med naravo in okoljem: infrapolitična ekologija, za tem pa sta predavanje nadaljevala Marko Hočevar, mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, in Rok Kranjc, doktorski študent. Njuno predavanje je bilo naslovljeno Eko-kolektiv: koncept Mednarodne poletne šole politične ekologije Ljubljana, kjer sta gostom predstavila raznolike diskurze na področju ekologije ter predstavila mednarodno poletno šolo politične ekologije.

O projektu

Projekt so v celoti organizirali študenti in študentke Fakultete za družbene vede. Ideja projekta izhaja iz obiska študentov in študentk politologije ljubljanske Fakultete za družbene vede, Univerza v Ljubljani, v Beogradu, kjer so nas kolegi in kolegice s Fakultete političnih znanosti, Univerze v Beogradu (Fakultet politićkih nauka, Univerzitet u Beogradu) prijazno gostili na svoji fakulteti. V želji po širšem sodelovanju med študenti in študentkami omenjenih fakultet in regijskem povezovanju, smo se odločili, da kolegom in kolegicam vrnemo uslugo ter jih pogostimo v Ljubljani.

DSC07846

Dotičen projekt je specifičen, saj gre za mednarodno dejavnost študentov in študentk, s čimer v času naraščajoče nestrpnosti širimo ideje sodelovanja, strpnosti, povezovanja, prijateljstva – gradimo mostove v času, ko v naravi prepogosto rastejo zidovi in prepreke. Projekt v prvi fazi obsega obisk študentov in študentk iz Univerze v Beogradu, primarno pa gre za študente in študentke Fakultete političnih ved (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, http://www.fpn.bg.ac.rs/?jezik=lat). Želje in ambicije projekta v naslednjih fazah so prerasti okvir izmenjave, saj želimo kontinuirano sodelovati s kolegi in kolegicami iz Beograda, druga faza projekta tako obsega vključitev v t.i. Politijado, tradicionalno letno srečanje študentov in študentk politologije iz držav bivše Jugoslavije, poleg letnega srečanja pa se občasno študenti in študentke srečajo na tematsko obarvanih študentskih politoloških dnevih. Tretja faza je trajno sodelovanje z ambicijo, da bi sodelovanje preraslo v obliko poletne šole, priznane na obeh fakultetah.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 05. april 2019 | v kategoriji: Dogodek, FDV