Obisk črnogorskega zunanjega ministra, prof. dr. Srđana Darmanovića, na FDV


DSC02334Na FDV smo v sredo, 8. marca 2017, gostili zunanjega ministra Črne gore, prof. dr. Srđana Darmanovića, ki je našo fakulteto obiskal v okviru svojega uradnega obiska v Sloveniji.

Ministra in črnogorsko delegacijo je vljudnostno sprejelo vodstvo fakultete, ki se je strinjalo, da so odnosi med državama na področju visokega šolstva zelo dobri. Ti so se zlasti okrepili v zadnjih treh letih, ko se je meduniverzitetno sodelovanje zelo povečalo. Predstavniki Črne gore so se zahvalili za pomoč Univerze v Ljubljani in Fakultete za družbene vede pri izboljšanju kakovosti visokega šolstva v Črni gori.

Na predavanju za študente in profesorje FDV je prof. dr. Srđan Darmanović, sicer profesor politologije, govoril o novi vlogi Nata na Zahodnem Balkanu in vlogi Črne gore, ki naj bi kmalu postala članica zveze Nato, po pričakovanjih zunanjega ministra že na vrhu zavezništva konec maja. Poleg predstavitve zgodovine Črne gore in njenih zunanjepolitičnih ciljev, kot sta članstvo v Natu in EU, se je minister dotaknil tudi drugih aktualnih izzivov mednarodne skupnosti, pri čemer je izpostavil zlasti krizo EU, migrantsko krizo, terorizem ter razmah populizma in desnega ekstremizma v Evropi, vlogo Rusije in ZDA (po izvolitvi predsednika Trumpa) v mednarodni skupnosti.

Fotografije: Dejan Pečnik