Skoči do osrednje vsebine

Nova aplikacija za signaliziranje stanja grozeče insolventnosti


Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani (izr. prof. dr. Anže Burger)  in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport sta razvila in oblikovala model ekonomskih indikatorjev za signaliziranje stanja grozeče insolventnosti v posamezni gospodarski družbi. Gre za posebno orodje, ki zazna okoliščine in signalizira verjetnost nastanka insolvenčnega dogodka. Gospodarski subjekti so tako pravočasno opozorjeni na potrebno po preventivnem prestrukturiranju. 

Poseben model z obliko spletne Excelove aplikacije lahko uporabi posamezna gospodarska družba, pri čemer v liste Excelove datoteke vnese svoje zadnje razpoložljive poslovne izkaze – bilanco stanja in izkaz poslovnega izida ter tako pridobi informativen izračun verjetnosti nastanka insolvenčnega dogodka v prihodnjih 12-ih mesecih.

Aplikacija je namenja vsem deležnikom, ki so del vodenja, sanacije in finančno poslovne konsolidacije znotraj določene gospodarske družbe. Pri tem morajo pridobljene podatke obravnavati kot informativno modelsko priporočilo.   

Do Excel aplikacije in navodil za interpretacijo rezultatov lahko dostopate na povezavi.

tabela insolventnosti
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. marec 2023 | v kategoriji: Dosežki, FDV