Skoči do osrednje vsebine

Nov izvirni znantsveni članek v reviji Social Science Computer Review


social-science-computer-review-journal-subscription-04-Sep-20192

Raziskovalci na Centru za družboslovno informatiko (dr. Andraž Petrovčič, dr. Darja Grošelj in dr. Katja Prevodnik) so v sodelovanju z dr. Bianco C. Reisdorf (Univerza Severne Karoline v Charlotte) v odprtem dostopu, v ugledni mednarodni reviji Social Science Computer Review, objavili izvirni znantveni članek "A typology of aging internet users: exploring digital gradations in internet skills and uses."

Članek se ukvarja z razumevanjem heterogenosti internetnih rab in veščin med starejšimi uporabniki interneta, pri čemer posebno pozornost posveča odnosu med različnimi oblikami digitalnega udejstvovanja in socialnimi neenakostmi med starejšimi uporabniki. Gre za prvo tovrstno študijo v slovenskem prostoru, ki pa ima širši pomen za raziskovanje digitalnih neenakosti, saj ugotavlja, da višje stopnje internetnih veščin za posledico nimajo vedno bolj raznovrstnih internetnih uporab, kar je mogoče pojasniti z vključenostjo starejših uporabnikov v različne oblike posredne uporabe interneta (angl. proxy internet use).

Raziskavo je finančno podprla Javna agencija Republike Slovenije za raziskovalno dejavnost (ARRS) v okviru projektov BI-US/22-24-055, J5-2558 in Z5-8234 ter raziskovalnega programa P5-0399.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. september 2022 | v kategoriji: FDV, Objave