Nacionalna konferenca o odpravi prekarnosti na Fakulteti za družbene vede združila predstavnike države, gospodarstva, sindikatov, civilne družbe in stroke


V organizaciji Inštituta za študije prekariata in v sodelovanju Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede (FDV), Ekonomske fakultete in Pravne fakultete, je na FDV potekala Nacionalna konferenca o odpravi prekarnosti. Največji dogodek na področju obravnave prekarnosti do sedaj je prvič v takem številu in na enem mestu združil predstavnike petih ključnih deležnikov: države, gospodarstva, sindikatov, civilne družbe in stroke.

Uvodoma je zbrane nagovorila dekanja Fakultete za družbene vede dr. Monika Kalin Golob in predstavila raziskovalno delo in priporočila političnim odločevalcem o prekarizaciji, ki so jih opravili v raziskovalnih centrih FDV UL, ter fakultetne prakse doslednega zaposlovanja raziskovalcev, mladih in tudi drugih kadrov. V prvem delu konference so o posledicah, ki jih prekarnost pušča na resorjih, ki jih vodijo, spregovoril mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino in socialne zadeve, dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, Andreja Katič, ministrica za pravosodje, in Rudi Medved, minister za javno upravo. Pogled na problematiko sta predstavila tudi mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ter dr. Anja Kopač Mrak, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade. O  potrebnih ukrepih na tem področju sta spregovorila Jadranko Grlić, glavni inšpektor za delo, in mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS. V osrednjem delu konference so potekali trije vzporedni znanstveni paneli (pravni, ekonomski in interdisciplinarni), na katerih sodeluje več prek 40 raziskovalcev, profesorjev in predstavnikov civilne družbe, z namenom združitve rešitev, kot jih vidi stroka. Na popoldanski okrogli mizi se je Urška Valjavec o tem, kako gospodarstvo odpravo prekarnosti umešča v kontekst družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, pogovarjala s predstavniki iz zasebnega in javnega sektorja. Sodelovali so: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Boštjan Gorjup, predsednik GZS, Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, in Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljane.  

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. maj 2019 | v kategoriji: FDV