Na posvetu o digitalni varnosti zdravstvenega sektorja


Bolj kot kdajkoli prej je pomembno oceniti grožnje ter pregledati regulativne okvire in odgovornost različnih akterjev pri zagotavljanju digitalne varnosti zdravstvenega sektorja, so se strinjali udeleženci današnjega spletnega posveta o zaščiti kritične infrastrukture na spletu.

"Pandemija covida-19 in vse pogostejše zlonamerne aktivnosti hekerjev, ki želijo s svojimi dejanji škodovati družbi, sta aktualni globalni tematiki, ki se bosta zapisali v zgodovino," so, kot so sporočili iz družbe Herman&partnerji, poudarili na posvetu z naslovom Zaščita kritične infrastrukture v kibernetskem prostoru: Varovanje našega zdravja z zaščito ustreznih institucij, dobavne verige in raziskav, ki so ga organizirali ministrstvo za javno upravo, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Evroatlantski svet Slovenije in družba Microsoft.

"Hekerji se v sodobnem času združujejo in s kibernetskimi napadi ogrožajo zdravstvene organizacije, ki se borijo proti pandemiji. In ravno v času pandemije covid-19 smo spoznali, kako izjemno so ranljive zdravstvene organizacije, kibernetski napadi pa se dogajajo ravno takrat, ko je njihova vloga za družbo še pomembnejša kot običajno," so dodali.

Direktor Uprave za informacijsko varnost Uroš Svete je opozoril, da lahko posledice kibernetskih napadov na kritično infrastrukturo krepko presežejo zgolj finančno škodo. Tudi zaradi tega bo odpornost kriznega upravljanja na področju kibernetske varnosti visoko na lestvici prioritet med slovenskim predsedovanjem, je dodal.

Liga Rozentale iz Microsofta je izpostavila, da so se v zadnjih 18 mesecih grožnje v zdravstvenem sektorju stopnjevale, kljub temu da bi morale biti iz moralnega stališča prepovedane.

Izvršni direktor Inštituta CyberPeace Stephane Duguin je povedal, da se je obseg napadov bistveno povečal. Na vprašanje, kako se kibernetski napadi v zdravstvu razlikujejo od napadov v drugih sektorjih, je odgovoril, da gre za globalno in profitabilno panogo, ki obenem ne prinaša večjih tveganj.

Direktor češke Nacionalne agencije za kibernetsko in informacijsko varnost Petr Novotny je opozoril na kompleksnost problematike in odgovornost zdravstvenega sektorja na področju kibernetske varnosti, ki ji po večini ne namenjajo dovolj pozornosti. Dodal pa je, da se morajo tudi državljani bolj zavedati tveganj kibernetskih napadov in od zdravstvenih ustanov zahtevati bolj odgovorno upravljanje kritične infrastrukture. Tudi proizvajalci zdravstvene opreme ne bi smeli čakati na zakonodajo, ki bi jih vzpodbujala k bolj kibernetsko odporni izdelavi opreme, ampak bi morali biti na tem področju bolj proaktivni, je menil.

Svetovalka za kibernetska vprašanja in tajne podatke Staša Novak je dejala, da se je med pandemijo ranljivost zdravstvenega sektorja še posebej izpostavila, in ob tem poudarila pomembnost povezave med civilno in vojaško obrambo. Odgovorne je na evropski ravni pozvala k boljšemu sodelovanju, usklajevanju in pretoku informacij, saj je usklajenost institucij v boju proti zlonamernim kibernetskim napadom nujna.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. junij 2021 | v kategoriji: