Skoči do osrednje vsebine

Na Fakulteti za družbene vede smo odprli Tajvanski center za sinološke vire v Raziskovalnem središču za Vzhodno Azijo


TRCCS_plaque_2_webV sredo, 24. maja, smo na Fakulteti za družbene vede odprli Tajvanski center za sinološke vire v Raziskovalnem središču za Vzhodno Azijo (East Asia Resource Library, EARL). Tajvanski center za sinološke vire se nahaja v prvem nadstropju FDV, v Osrednji družboslovni knjižnici in je odprt za javnost, izposoja gradiva na dom pa je možna za vse člane knjižnice.

Zbrane je pozdravil dekan FDV, prof. dr. Rado Bohinc, ki je poudaril pomen širitve knjižničnih virov z sinološkimi viri za kvalitetno študijsko in raziskovalno delo ter se zahvalil vsem sodelujočim pri pripravi projekta, posebej pa generalni direktorici Nacionalne centralne knjižnice Tajvana, ki je donirala več kot 1000 enot gradiva Tajvanskega centra za sinološke vire. V nadaljevanju je prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, dekanja Filozofske fakultete, ki skupaj s FDV sodeluje v  projektu Vzhodnoazijskega raziskovalnega središča (EARL), izpostavila pomen Oddelka za Azijske študije za razvoj sinoloških študij v Sloveniji ter poudarila možnosti, ki ji odpira Tajvanski center za sinološke vire za nove oblike akademskega sodelovanja in širjenja znanja.

Ljubljanski Tajvanski center za sinološke vire, sedaj eden od oddelkov Vzhodnoazijskega raziskovalnega središča (EARL), je postal štiriindvajseti  član mreže  Tajvanskih centrov za sinološke vire po vsem svetu (http://trccs.ncl.edu.tw/e-index.aspx), za katere je Nacionalna centralna knjižnica Tajvan leta 2015 prejela priznanje Ameriške knjižničarske zveze (ALA) za inovativne mednarodne knjižničarske projekte. Generalna direktorica Nacionalne centralne knjižnice Tajvan prof. dr. Shu-hsien Tseng je v svojem nagovoru izpostavila, kako harmonično vzdušje ob otvoritveni ceremoniji odseva svetlo prihodnost za izmenjave na področju sinoloških študij.

Ob otvoritvi je bil podpisan sporazum o sodelovanju med FDV, FF in Nacionalno centralno knjižnico Tajvan, ki bo omogočil širšo dostopnost gradiv v Tajvanskem centru za sinološke vire v okviru EARL, s tem aktivno in učinkovito spodbujal kakovost akademskih objav s področja tajvanskih in kitajskih študij ter omogočil delitev znanja o digitaliziranem gradivu.

Fotografije: Borut Kirar

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. maj 2017 | v kategoriji: Dogodek