Skoči do osrednje vsebine

Dr. Mitja Velikonja: Podobe nestrinjanja - Politični grafiti in street art postsocialistične tranzicije


slovenski in makedonski prevod (002)

Lepota je na ulici, so v pregretem letu 1968 zapisali pariški situacionisti. Temu lahko danes mirno dodamo …in politika na zidovih.

V preteklih dneh sta izšla makedonski in slovenski prevod knjige prof. dr. Mitje Velikonje o političnih grafitih: prvi pri Makedonskem študentskem etnološkem društvu, drugi pri Mladinski knjigi.

Kulturolog dr. Mitja Velikonja v svoji knjigi ugotavlja, da navkljub bliskoviti globalni digitalizaciji grafiti ostajajo razširjen in priljubljen alternativni, estetski in subverziveni politični medij. Zanimajo ga predvsem slednji, politični grafiti, ki za razliko od estetskih politizirajo, ne samo poetizirajo urbane površine. Knjiga poglablja in širi novo, doslej skoraj popolnoma prezrto polje študij grafitov z močnim teoretskim uvodom in prvič tudi s podrobnim, učbeniško razdelanim metodološkim poglavjem, ki omogoča večstransko raziskovanje in razumevanje teh nedovoljenih zidnih poslikav z jasnimi političnimi sporočili.

V drugem delu knjige sledi sedem konkretnih študij na stene nasprejane politike, skupin političnih grafitov in street art, ki jih je Velikonja nabral v svojem dvajsetletnem terenskem delu na različnih koncih sveta, od zahodne obale Amerike do vzhodne obale Azije in ki temeljijo na okoli petindvajset tisoč originalnih fotografijah, ki jih je posnel sam. Največ seveda tistih domačih in aktualnih, ki kot svojevrsten lakmusov papir reflektirajo dramatična in kontroverzna dogajanja našega prostora, Balkana in Srednje Evrope, in našega časa, postsocialistične tranzicije. 

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. november 2022 | v kategoriji: Dosežki, FDV