Skoči do osrednje vsebine

MEMPOP: bilateralni raziskovalni projekt o estetikah in strategijah spominjanja v popularni kulturi


V okviru projekta Estetika in strategije spominjanja v popularni kulturi: murali, film in popularna glasba kot spominsko delo (MEMPOP) bodo raziskovalci razvijali inovativen interdisciplinarni in transmedijski pristop k analizi kolektivnega spomina; zlasti si bodo prizadevali raziskati različne strategije, ki jih uporabljajo producenti in kuratorji popularne kulture, ki jih zanima kolektivni spomin, in estetiko tovrstnih popularnokulturnih vsebin.

MEMPOP je čezmejni bilateralni projekt, ki povezuje interdisciplinarni skupini raziskovalcev z oddelkov za kulturne študije Univerze v Ljubljani (Fakulteta za družbene vede in Filozofska fakulteta) in Univerze na Reki (Fakulteta za humanistiko in družbene vede). Raziskovalci bodo proučevali estetiko in strategije kolektivnega spominjanja na 90. leta dvajsetega stoletja v postjugoslovanskem prostoru. Eden od ciljev projekta je razviti digitalno platformo, ki bo omogočala hkratno raziskovanje različnih oblik popularne kulture; platforma bo reševala pomemben metodološki izziv na področju raziskovanja učinkovanja sodobne popularne kulture. 

Projekt Estetika in strategije spominjanja v popularni kulturi: murali, film in popularna glasba kot spominsko delo (MEMPOP) financirata ARIS in HRZZ (skupni projekt sheme WEAVE, št. J7-50215).

Več o projektu na povezavi.

543ecba2-5a91-4327-9fad-96181a7345eb

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. december 2023 | v kategoriji: Projekti