Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna poletna šola politične ekologije 2024


Na Fakulteti za družbene vede med 1. in 5. 7. poteka že četrta Mednarodna poletna šola politične ekologije, ki je med seboj povezala različne perspektive in discipline za vpogled v kompleksnost, interese in protislovja zelenega prehoda. Petdnevna konferenca, ki so jo tokrat posvetili pravičnemu zelenemu prehodu - med javnim, zasebnim in skupnostnim, je del integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.  Dogodek tudi letos gosti več kot 150 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, ki v petih dneh lahko prisluhnejo 14 uglednim tujim in domačim raziskovalkam in raziskovalcem ter praktikom.

Prof. dr. Iztok Prezelj, dekan Fakultete za družbene vede UL je v otvoritvenem nagovoru poudaril: »Vemo, da se nahajamo v obdobju kompleksnih kriz – okoljska kriza je le ena od kriz, zato je potrebno rešitve zanjo iskati na multidisciplinaren način. Potrebno je povezati različne discipline med seboj in vzpostaviti multidisciplinarni dialog. Imeti ideje ni dovolj, pomembno je, da ideje, ki jih imamo, tudi izvedemo. Na poletni šoli želimo, da se pogovarjate o rešitvah, kako naš okoljski in družbenopolitični položaj pripeljati k boljšemu svetu za vas in za vaše potomce.«

Izr. prof. dr. Andrej A. Lukšič, politolog in soorganizator poletne šole pa je povedal:
»Namen Mednarodne poletne šole politične ekologije je pripeljati raziskovalce s tujih univerz, da povedo, kakšne so ugotovitve in njihove izkušnje, ob tem pa z aktivno vključenostjo študentov obogatiti možnost odgovora na ključna vprašanja, pred katerimi stojita tudi Slovenija in slovenski razvoj«. 

»Razlika med javnim in zasebnim je zelo ideološko nasičena in jo je potrebno demistificirati, zato smo dodali še tretji vidik skupnosti. S tem imamo v mislih vse tiste ideje in prakse, ki temeljijo na novih idejah javnega dobrega, na razširitvi skupnega in na demokratizaciji družbenega življenja. Prav ta vidik je bistven, saj lahko samo tako spregovorimo o pravičnem zelenem prehodu in se pri tem izognemo diskurzu vladajočih institucij,« je izbor letošnjega poimenovanja poletne šole - Med javnim, zasebnim in skupnostnim pojasnil Boštjan Remic, strokovni sodelavec društva za sonaraven razvoj, Focus. 

Mednarodna poletna šola je del integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki z visokošolskim izobraževanjem krepi zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo.

Foto: Katja Cankar

Več o dogajanju na poletni šoli:

 

Več utrinkov s poletne šole si lahko ogledate ob kliku na posamezen video:

Posnetek zaslona 2024-07-04 120149

https://www.instagram.com/reel/C865ad7RyBo/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==https://www.instagram.com/reel/C89mSJTv2x9/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

 

 

 

 

Posnetek zaslona 2024-07-05 104455

Posnetek zaslona 2024-07-05 110917

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. julij 2024 | v kategoriji: Mednarodno, Poletna šola