Skoči do osrednje vsebine

Ko strukturni dejavniki, ki omogočajo medetnično nasilje, delujejo v korist miru: Zgodba Baljvin, bosansko-hercegovskega mozaika miru


V prispevku avtorji analizirajo dinamiko medetničnih odnosov v Baljvini, vasi v Bosni in Hercegovini (BiH), kjer se lokalni Bošnjaki in Srbi niso zatekli k medetničnemu nasilju, ki je med zadnjo vojno zaznamovalo večino BiH. Na podlagi strukturnih dejavnikov, ki osvetljujejo dinamiko odnosov v pokonfliktnih družbah, kjer je prišlo do medetničnega nasilja, je namen prispevka pojasniti, zakaj in kako je bilo v Baljvini med zadnjo vojno preprečeno prelivanje krvi. Da bi to dosegli, so raziskovalci uporabili večmetodni raziskovalni pristop, ki združuje kvalitativno opazovanje z udeležbo in intervjuji z vaščani.

Rezultati raziskave so pokazali, da so intersubjektivni motivi in niz manjših naključij v Baljvini vplivali na strukturne dejavnike in povzročili izogibanje medetničnemu nasilju. To je raziskovalcem omogočilo ustvariti koncept "mirovni mozaik", da bi pokazali, kako se mora v skupnosti uskladiti več manjših koščkov, da lahko ta ostane miroljubna. Ključni prispevek članka je v tem, da lahko strukturni dejavniki, ki pojasnjujejo medetnično nasilje, delujejo tudi v prid miru.

Celoten prispevek si lahko preberete na povezavi

 

 

Foto: Journal of International Relations and Development

Posnetek zaslona 2024-05-14 153451


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. maj 2024 | v kategoriji: Raziskave