Skoči do osrednje vsebine

Knjižne novosti Založbe FDV


Monografija v dvajsetih poglavjih obravnava raznolike premisleke geostrateških in vojaških vidikov slovenskega vojaškega okolja v zadnjih dveh stoletjih. Oprta na temeljito zgodovinopisno poznavanje avtorja analizirata politološke vidike nacionalne varnosti - osredotočeno na slovenski prostor in prebivalstvo, a upoštevaje dejstvo, da je bil slovenski prostor do pred 34 leti del večnacionalnih držav, ki so obsegale več kot le slovenski nacionalni prostor.

Knjiga Slavka Splichala je odličen primer, kako obstoječe študije in empirične podatke pretvoriti v nove normativne konceptualizacije. Pojasnjuje tveganja in priložnosti za demokracijo v digitalnih in podatkovno vodenih družbah s poglobljenim teoretskim pregledom širokega nabora socioloških in politoloških razprav.  Splichalova knjiga je še posebej aktualna v času, ko je demokracija na preizkušnji povsod, ne glede na zemljepisni položaj in tradicionalne delitve med zahodnimi in nastajajočimi demokracijami na globalnem jugu.

Avtor v delu raziskuje nacionalne poti nedavnega gospodarskega razvoja. Pri tem analizira tri države članice EU (Irsko, Portugalsko in Slovenijo) od sredine osemdesetih let naprej. Analizo umesti v bogato multidisciplinarno literaturo, ki v zadnjih desetletjih poskuša razumeti delovanje in spremembe kapitalizma v različnih delih globalnega gospodarskega in političnega sistema.

Znanstvena monografija prinaša izjemno svež paket relevantnih tem, ki pomagajo razumeti odraščanje ter starševanje v sodobnem času. Vključuje pregled nekaterih ključnih podlag za razumevanje otroštva, družine ter starševanja skozi razvojno psihološko ter sociološko perspektivo, nadalje pa sledijo opisi zanimivih raziskav. Knjiga predstavlja izjemno izviren in sodoben spoj raznolikih sodobnih znanj o otroštvu, mladostništvu, odraščanju, starševanju, duševnemu zdravju, uličnem in terenskem delu.

fb objave (3)

 Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. maj 2024 | v kategoriji: Založba FDV