[Knjižna novost] From Economic to Energy Transition. Three Decades of Transitions in Central and Eastern Europe (ur. Matúš Mišík in Veronika Oravcová)


Pri založbi Palgrave Macmillan je izšla knjiga “From Economic to Energy Transition. Three Decades of Transitions in Central and Eastern Europe” (ur. Matúš Mišík in Veronika Oravcová), v kateri je objavljeno tudi poglavje o Sloveniji.

Knjiga, ki je del zbirke »Energy, Climate and the Environment«, se ukvarja z vprašanji energetskega prehoda v državah srednje in vzhodne Evrope ter regije kot celote. EU namreč cilja na skoraj popolno razogljičenje energetskega sektorja do leta 2050, a pot k ogljično nevtralni družbi je polna izzivov, ki jih mora rešiti vsaka posamezna država članica EU. V 18 poglavjih vodilni nacionalni strokovnjaki proučujejo izzive, ki so povezani z energetskim prehodom tako na nacionalni ravni, kot tudi na ravni regije srednje in vzhodne Evrope.

V knjigi najdemo tudi poglavje o Sloveniji (Slovenia: Drivers and Challenges of Energy Transition to Climate Neutrality), v katerem avtorji (Danijel Crnčec (UL, Fakulteta za družbene vede), Boris Sučić in Stane Merše (oba IJS, Center za energetsko učinkovitost)) proučujejo osrednje gonilne sile in izzive energetskega prehoda Slovenije, kot male države z relativno majhnim in specifičnim energetskim sistemom, v podnebno nevtralnost do leta 2050.

 

Knjiga je na voljo prek: 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. oktober 2020 | v kategoriji: Nova knjiga