Kibernetski terorizem, okoljska katastrofa zaradi razlitja nafte in širjenje koronavirusa; sodelovanje študentov Mednarodnih odnosov v spletni simulaciji ISA 2020 na temo terorizma v dobi ekstremizma


Študenti Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede (FDV, Univerza v Ljubljani) so 12. marca 2020 sodelovali v spletni simulaciji ISA 2020 z naslovom "Ni varnega mesta: terorizem v dobi ekstremizma". Simulacija je bila načrtovana kot spletni dogodek (preko družabnega omrežja Facebook) že pred globalnim širjenjem Coronavirusa. Zaradi zdravstvenih omejitev so ekipe večinoma delale tudi v oddaljenem timskem načinu.

ekipa

Pod (pedagoškim) mentorstvom izr. prof. dr. Ane Bojinović Fenko in asistentoma dr. Juretom Požganom in Farisom Kočanom, je 12 študentov iz štirih držav (Jani Hilčer, Luka Pečar Pehar, Matjaž Razrdrih, Mak Kasapović, Žiga Vrevc Žlajpah, Luka Radičević, Marko Miladinović, Tadej Uršič, Lucija Naranđa, Svit Rodež, Jelena Kovačević in Matija Pušnik) prevzelo vloge Sveta za sodelovanje v zalivu (Gulf Cooperation Council – GCC) in Iraka pri reševanju krize kot posledice raketnih napadov in razlitja nafte v Bagdadu v kontekstu globalnega širjenja virusa Corone. Drugi akterji simulacije so bili ZDA, EU, Rusija, Savdska Arabija in Izrael. Po tem, ko so organizatorji prejeli simulacijski scenarij, so pogajanja potekala v dveh urah (med 21–23.00) v dveh ločenih kibernetskih sobah. V kibernetski sobi "Raketni napadi in razlitje nafte" so GCC in Irak zastopali Marko Miladinović, Jani Hilčer, Matija Pušnik in Svit Rodež s pomočjo svetovalcev Lucije Naranđe in Luke Radičevića. Doseženi sporazum je šel v smer iraškega predloga ustanovitve sedeža, namenjenega zadrževanju razlitja nafte s Savdsko Arabijo, in donatorske konference za reševanje škode, ki jo je povzročilo razlite v Bagdadu.

 V drugi kibernetski sobi, namenjeni "(kibernetskemu) terorizmu in koronivirusu", je GCC, ki sta ga zastopala Mak Kasapović in Luka Pečar Pahor, zagovarjal t. i. paketni dogovor z Irakom, ki sta ga zastopala Matjaž Razdrih in Žiga Vrevc Žlajpah. Dogovor je bil, da bo Irak podprl predlog o ustanovitvi mednarodne neodvisne komisije strokovnjakov na ravni Združenih narodov za preiskovanje aktualnih in prihodnjih kibernetskih napadov, v zameno pa je GCC podprl ustanovitev regionalnega centra Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organisation – WHO) za Bližnji vzhod v Bagdadu. V tej sobi sta kot svetovalca visokih državnih predstavnikov delovala Tadej Uršič (GCC) in Jelena Kovačević (Irak).

Obe skupini sta se temeljito pripravili na simulacijo z oblikovanjem političnih dokumentov (dostopnih v PDF obliki na koncu prispevka), ki so vključevali glavne zunanjepolitične cilje zastopanih akterjev in potencialne zunanjepolitične pobude. Pred začetkom simulacije sta obe skupini vložili veliko naporov s ciljem prepoznavanja potencialnih strategij drugih akterjev, kot so denimo ZDA, Iran in EU. GCC je v ta namen vzpostavil celo dva kanala - enega s Savdsko Arabijo in drugega z ZDA. Na koncu so učitelji ocenili, da sta obe ekipi FDV uspeli potrditi vse zastavljene cilje. Čestitamo! Kar zadeva dosežene učne rezultate, so učitelji razvili znanstveno evalvacijo in bodo podatke uporabili kot študijo primera inovativnega poučevanja igre vlog in simulacije mednarodnih pogajanj v Mednarodnih odnosih.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. marec 2020 | v kategoriji: FDV