Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Alen Hliš


Alen Hliš
Zaposlitev: Vodja kadrovske sliužbe
Organizacija: BTC d.d.
Aktualna programa: dodiplomski študijski program Sociologija – Kadrovski menedžment in magistrski študijski program Politologija – Primerjalne javne politike in uprava

 

Aleš novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Sam imam na vsa svoja leta študija izredno lepe spomine vezane na ljudi, sošolce in profesorje, ki so seveda pozitivno vplivali na pot in čas, ki smo ga preživeli skupaj. Izraziti so spomini prvega študijskega dne in tedna, prvih pogovorov s sošolci na študijski smeri in predvsem spoznanj, da nas čaka precej drugačen način dela in šolanja, kot smo ga poznali v času osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja. Veliko lepih spominov  povezujem tudi z delom in pripravo projektov v okviru Društva študentov kadrovskega menedžmenta, za katerega sem zelo vesel, da še vedno nadaljuje s svojim poslanstvom.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Fakulteta za družbene vede je v mojem primeru prispevala predvsem oblikovanje  kakovostnih in raznolikih temeljev ter podala široko izobrazbo in uporabna znanja. Menim, da smo FDV-jevci in FDV-jevke ravno zaradi tega vsestranski v svojih karierah in da se lahko z lahkoto prilagajamo izzivom sedanjosti in prihodnosti.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Svetoval bi, da so pri pridobivanju informacij in razmisleku o njih kritični in analitični, da postavljajo vprašanja, vključujejo različne vidike in razvijajo lastne argumente. Prav tako bi jih želel spodbuditi, da že v času študija v željeni stroki poiščejo  kakovostnega mentorja in začnejo pridobivati realne izkušnje.

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Kot sogovornik na strani podjetja bi si na zaposlitvenih razgovorih želel, da kandidati večkrat izkažejo kakovostno in poglobljeno pripravo na razgovor, pri čemer bi izpostavil pomen pridobivanja informacij o dejavnostih potencialnega delodajalca, njegovi poslovni uspešnosti in razmisleku, kaj bi bil potencialni doprinos posameznika k uspehu podjetja. Na tak način lahko podkrepijo njihov interes za zaposlitev in osvetlijo osebnostne kvalitete.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?
Verjamem, da bo področje upravljanja človeških virov samo še krepilo svojo ključno vlogo v organizacijah in da zato predstavljajo srca organizacij. Iz vidika globalnih trendov pa se in se bomo še aktivneje  spopadali z vprašanji trajnostnega razvoja, demografskih sprememb in vključevanja različnosti v vsa področja delovanja organizacij. V vse omenjene izzive bomo v prihodnje vpeti tudi strokovnjaki s področja upravljanja človeških virov.

Zakaj je družboslovje pomembno?
Trendi kažejo, da se bomo v prihodnje soočali z vedno bolj kompleksnimi in prepletenimi izzivi. Tako bomo izzive, omenjene v prejšnjem odgovoru, lahko reševali samo z dobrim razumevanjem vedenja posameznikov, družbe, različnih kultur in ob tem bili sposobni kritičnega mišljenja ter se znali prilagajati na spremembe.

 

Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko ogledate na povezavi.

 

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2024 | v kategoriji: Kariernik