Izr. prof. dr. Petra Roter povabljena v komisijo za izbor nagrade Maxa van der Stoela za izjemne prispevke na področju manjšinskih pravic


Izr. prof. dr. Petra Roter je bila povabljena v komisijo za izbor nagrade Maxa van der Stoela za izjemne prispevke na področju manjšinskih pravic. Vsaki dve leti (od leta 2003; leta 2018 so nagrado dobili srednješolci iz Jajca - za boj proti segregaciji v izobraževanju) je podeljena nagrada v višini 50.000 EUR posamezniku, skupini ali instituciji za izjemne dosežke na podrožju izboljšanja položaja narodnih manjšin. Nagrado skupaj podeljujeta Visoki komisar za narodne manjšine pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi in nizozemska vlada. Max van der Stoel (1924–2011) je bil ugleden nizozemski diplomat (ki je bil zunanji minister v času helsinškega dialoga v začetku 70. let) in prvi visoki komisar, ki je to funkcijo opravljal osem in pol let (od leta 1992) ter ji vtisnil nepozaben pečat.
Komisijo sestavlja pet članov, predseduje pa ji visoki komisar - za nagrado leta 2020 je to veleposlanik Lamberto Zannier. Člani so lahko imenovani največ trikrat. 
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 05. december 2019 | v kategoriji: Mednarodno, FDV