Skoči do osrednje vsebine

Gostujoče predavanje prof. dr. Kelly Quinn z Illinoiske univerzi v Chicagu, ZDA


Na predavanju je dr. Quinn poseben poudarek namenila načinu razumevanju zasebnosti in kako to vpliva na razvoj tehnologij, snovanje politik, kot tudi posameznikovo delovanje. Trenutno razumevanje zasebnosti temelji na teorijah, razvitih v času, pred digitalnimi tehnologijami in posameznike dojema kot racionalne družbene akterje, ki se samostojno odločajo o svoji zasebnosti. Vendar je danes jasno, da posameznik težko razume tok in uporabo lastnih podatkov v digitalnem svetu, nadzor nad podatki pa je pogosto nemogoč.

To lahko posameznike vodi v vdanost o izgubi zasebnosti, kar ohranja ali celo poglablja obstoječa razmerja moči v družbi, predvsem med posamezniki in institucijami. Posledično je nujno razvijati pismenost o spletni zasebnosti, saj ta posameznikom omogoča prepoznavanja tveganj lastne zasebnosti in uporabe ustrezne zaščite, hkrati pa tudi kritično presojo in preizpraševanje družbenih praks, povezanih z zasebnostjo. Pismenost o spletni zasebnosti sicer ni zadosten odgovor na izzive zasebnosti—potrebno je ustvariti ustrezne institucionalne mehanizme za zaščito zasebnosti in porazdelitev moči—a lahko pomembno pripomore k vpeljevanju tovrstnih mehanizmov.

Predavateljica dr. Kelly Quinn je v istem tednu gostovala tudi na Centru za družboslovno informatiko. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

OTZ_Kelly2Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. maj 2024 | v kategoriji: Dogodek