Skoči do osrednje vsebine

[GALERIJA FDV] V ženskih rokah – fotografska razstava Petre Cvelbar


V sredo, 8. marca 2023 je v glavni avli FDV potekal dogodek ob obeležitvi svetovnega dneva žensk.  

Obiskovalce sta naprej nagovorila dekan, prof. dr. Iztok Prezelj in zasl. prof. dr. Maca Jogan, nato pa je sledila še otvoritev fotografske razstave Petre Cvelbar, ki se je predstavila s svojim posebnim fotografskim projektom V ženskih rokah. Kljub temu, da se projektu posveča že skoraj deset let, je ta nastal precej spontano, ko je avtorica ob pregledovanju svojega arhiva ugotovila, da se je udeležila marsikaterega festivala doma in v tujini, kjer ni nastopila nobena ženska, in mnogokrat je bila tudi ona edina fotografinja pod odrom. To ji je dalo misliti in del svojega fotografskega raziskovanja je posvetila temi ženske v glasbi.

»Ženska glasbenica na odru. Kakšna moč. Ritem ženskega telesa na odru je drugačen od moškega, bolj je v njej kot utrip srca. Moški na odru igra svojo vlogo, igra glasbo, ženska glasbenica pa obrne svojo dušo navzven, kot lahko obrnemo rokavico, so močne in hkrati krhke. Melodije odmevajo v njih in sijejo skozi oči.« - Irena Štaudohar

Razstavljeno fotografsko zbirko, v sklopu katere so predstavljena tudi nekatera vodilna svetovna imena jazza, freejazza, glasb sveta, pa tudi popa in rocka – npr.  Mary Halvorson, Dee Dee Bridgewater, Matana Roberts, Mette Rasmussen, Myra Melford, Moor Mother …, si lahko ogledate do 27. 3. 2023. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. marec 2023 | v kategoriji: Galerija FDV