[Galerija FDV] Spletna slikarska razstava »Iščem negovalko s polno potovalko«


Dragi galeristi in galeristke, prijatelji galerije FDV,

Odpiramo še eno razstavo Galerije FDV.

»Iščem negovalko s polno potovalko«

Slikar Samo nam je poslal fotografije svojih del Originali so tempere na papirju, v dimenzijah 66×53 cm.

Za namen spletne otvoritve, ki ne omogoča klasičnega pogovora v živo z umetnikom, smo se odločili sprožiti spletni pogovor. Samove slike izzivajo – moški nariše podobo ženske in pripiše, da išče storitev, pa še opredeli dodatne zahteve, pa se podpiše in navede, koliko je star. Pomislili smo, da bodo družboslovke in družboslovci odreagirali na različne načine.

Prvo smo k odzivu smo povabili 15 žensk in 15 moških na FDV UL. Tako so se odzvali:

odzivi žensk:

 1. Iščem ljubimca, sodobnega princa. Takega, ki ne potrebuje negovalke, ampak fatalke.
 2. ahahahaha, super!!! ampak ne vem, zakaj mora biti hrvaška verzija brez prave rime, če pa lahko simpli rečemo takole: traži se šinjorina punog takuina 😂 no, saj verzija ni hrvaška, je samo dalmatinska, in ni da vse štima, rima je pa le rima 😁

   

 3. K šesti sliki prispevam naslednja vprašanja: Kdo neguje negovalko? Kdo čisti čistilki? Kdo tolaži tolažnico? Kdo skrbi za skrbnico? So odgovori v potovalki?

 4. Ponujene risbe so zanimive in po svoje zabavne. Pod vsebinsko izenačenimi in oblikovno raznolikimi izdelki je povsod označena starost avtorja -- 57,5 let. Pripis v srbskem jeziku kaže, da se avtor že počuti starega in po svoje neprivlačnega. Star bi lahko bil tudi 75,5 ali pa 25,5 let, in vendar bi lahko pripisal enako, če bi se zgledoval po svetovno prevladujočem vzorcu moškosti in moškega. Moški potrebuje predvsem “pomočnico”, ki naj mu omogoča polno življenje. Dopolnjevanje moške “narave” s tistimi značilnostmi, ki so veljale za “neuspele moške”, za pomanjkljiva bitja (aliquid deficiens po T. Akvinskem) drugega spola, torej za ženske, se bo očitno razvleklo še daleč v prihodnost. Tudi, ko bo pandemija koronavirusa obvladana, bodo mnogi iskali “negovalke”, če in kolikor jim vseh potreb ne bodo zadovoljili roboti oziroma industrijsko izdelane robotke.

 5. "Samo, iščem delo. Kakšno nego potrebuješ, kakšni so pogoji dela in kolikšno je plačilo? Ana, 44 let" 
 6. V polni potovalki je različna prtljaga. Kaj si negovanec misli o prtljagi? Kaj pričakuje? Skrb, nežnost, razumevanje, ljubezen, pomoč, sočutje, predanost, brezpogojno razpoložljivost negovalke? Je pripravljen videti, razumeti, sprejeti tudi ostalo prtljago? Njeno zgodbo, njene občutke in skrbi, strah, negotovost, spomine, žalost, domotožje...
 7. Predlagam naslednja dva komentarja na Samove slike, in sicer pod

sliko št.3: Jaz bi pa trpina, ki ima velik cekina …

sliko št. 4: A ja tražim bolestnika, punog novčanika …

odzivi moških:

 1. prijetno s koristnim?
 2. Skrbstveno delo je vse bolj področje na katerem se kaže umik države iz zagotavljanja socialnih storitev, saj je skrb za nego starejših ljudi prepuščena družinskim članom, kajti največkrat to vlogo prevzamejo kar družinski člani zaradi neobstoja sistemskih rešitev V Sloveniji je konkretno problem zaradi pomanjkanja več kot 10 000 postelj v domovih za ostarele. Skrbstveno delo je eden izmed tistih, v katerih se kaže feminizacija poklica, ki pogosto pomeni razvrednotenje.

Samo pa se je na prve odzive tako odzval:

ha! tole pa so odzivi!

pravzaprav takšni kot moja serija. malo za šalo, malo zares. 

mi je pa seveda všeč, da se je odzvalo več žensk kot moških.

posameznih točk ne bi komentiral.

no ja, lahko posreduješ ženski iz četrte točke tole: " avtor se počuti zelo dobro in zelo privlačno! "

in ja, kdo je Ana 44, napiši še priimek da jo poguglam in morda zaposlim : )

no fino, jaz sem se zabaval z negovalkami, vi pa kaže tudi.

lep pozdrav,

samo

 

Ko si slike ogledate, vas vabimo, da svoje odzive pošljete e-naslov Galerije.FDVGalerija.FDV@fdv.uni-lj.si

Nadaljujmo spletni pogovor. Vaše anonimne ali podpisane odzive bomo objavili na spletni strani Galerije.

Pa še nekaj o umetniku in njegovih delih:

Zelo kratek življenjepis

Pred sto leti sem sicer diplomiral, vendar sem  si  potem služil svoj vsakdanji kruh in vino kot scenograf, avtoprevoznik, grafični oblikovalec, knjižničar itd.

Cel čas nekaj rišem in rezljam, tako da mi je do danes uspelo spraviti skupaj že več kot trideset samostojnih razstav doma in po svetu (Tic Tac Art Centre – Bruselj,  Galerie Didier Morteveille – Dunaj, East Gipsland Art Gallery – Bairnsdale,Australia, Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore – Podgorica, in tako naprej).

Izbor zelo prikupnih del je mogoče videti tudi  na www.samo.si  ali pa na www.facebook.com/samo.paintings

Zaenkrat živim in počivam v Ljubljani in Trbovljah.

 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. junij 2020 | v kategoriji: Galerija FDV, FDV