[Galerija FDV] Slikarska razstava Huiqin Wang 'Alma M. Karlin – državljanka sveta'


V ponedeljek, 9. marca, smo v Galeriji FDV otvorili slikarsko razstavo z naslovom "Alma M. Karlin - državljanka sveta". Na ogled so postavljene slike akademske slikarke Huiqin Wang, s katerimi likovno umetniško interpretira Almino pot okrog sveta v letih 1919–1927.

Akademska slikarka in kitajsko-slovenska umetnica Huiqin Wang je s svojo ustvarjalnostjo ne samo na Slovenskem, temveč na svetovnem odru globalne umetnostne ustvarjalnosti prisotna že več kot četrt stoletja. Rodila se je leta 1955 v Nantongu na Kitajskem ter po končani Fakulteti za likovno umetnost v Nanjingu nadaljevala podiplomski študij v Ljubljani in izpopolnjevanja na Nizozemskem. Od leta 1983 živi in ustvarja v Ljubljani. Je dobitnica številnih priznanih nagrad, med drugim je leta 1992 prejela Levstikovo nagrado za ilustracijo, leta 1993 priznanje Hinka Smrekarja za ilustracijo, leta 1996 srebrno nagrado lipov list ter več nagrad mednarodnega slikarskega ex-tempora. Kot kitajsko-slovenska umetnica je s svojim delom veliko prispevala k promociji Slovenije in slovenske kulture na Kitajskem in v Evropi. Leta 2005 jo je Slovenian Times izbral za kulturno osebnost Slovenije.

Dekanja prof. dr. Monika Kalin Golob je ob otvoritvi razstave, ki predstavlja poklon ženski ustvarjalnosti ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, svoj nagovor posvetila prav temu - ženskam in odnosom ter spremembam na področju spolov v današnji družbi. 

Avtorica razstave je potegnila nekaj vzporednic s svojim življenjem in življenjem Alme Karlin. Obe sta namreč svoje domače okolje zamenjali za popolnoma tuj svet, tujo kulturo in se z njo spoprijeli na enak način - skozi umetnost. 

Pevka in glasbenica Nika Solce pa je interpretirala nekaj, izmed več kot 300, Alminih pesmi, ki so izšle na albumu Ko duše pokličem. 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. marec 2020 | v kategoriji: Galerija FDV, FDV