Skoči do osrednje vsebine

[GALERIJA FDV] Otvoritev razstave Lej, kakšen si!


17. januarja je na fakulteti potekala otvoritev razstave avtorice Mateje Pivk, ki je obiskovalcem predstavila ilustracije projekta »Lej, kakšen si!« V projektu, zaznamovanem z osebno noto, se avtorica postavi v vlogo matere, ki raziskuje tematike nasilja v šolah in otroške samopodobe, skozi izkušnjo svojega otroka. 

Upodobitev v seriji ilustracij gledalcu ne ponudi zgolj uvid v osebno zgodbo, temveč je hkrati tudi opomin na nujen družbeni diskurz glede vse bolj pereče tematike medvrstniškega nasilja, ki bo – če ne zaznana in rešena – v prihodnjih desetletjih pustila neizbrisen pečat na celotni družbi in se bo dotaknila vsakega slehernika. 

Likovne upodobitve, v katerih so zajeti občutki strtosti in osamljenosti ter občutki gromozanskega bremena vseobsegajočega pritiska, ki ga nosi nadlegovan otrok, predstavljajo most med umetnostjo in resničnostjo. Avtorica z njimi vabi gledalce, da razmislijo o kompleksnosti otrokove izkušnje nasilja ter spodbuja odprto in sočutno razpravo o tej pomembni družbeni temi. Umetniška vizija ilustratorke nima le estetske vrednosti, temveč tudi močno sporočilo in družbeni pomen.

Razstavo je otvoril vodja Galerije FDV izr. prof. dr. Samo Uhan, zbrane pa je nagovorila doc. dr. Marjeta Mencin. Serijo ilustracij si lahko ogledate še do sredine februarja.  

 

 

 

Foto: Miroljub Ignjatović

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2024 | v kategoriji: Galerija FDV