Galerija FDV – otvoritev razstave fotografij Ženske v zaporih iz knjige Začasno bivališče: Na grad 25, Ig


Galerija-FDV-julij-2018Galerija FDV je 4. 7. otvorila razstavo fotografij Jasmine Vidmar z naslovom Ženske v zaporih in delov teksta iz knjige Začasno bivališče: Na grad 25, Ig, avtoric Milice Antić Gaber, Deje Crnović, Nine Perger, Jasne Podreka in Darje Tadič.

Na otvoritvi so sodelovale avtorica fotografij Jasmina Vidmar in avtorici knjige Milica Antić Gaber ter Nina Perger. 

»V knjigi Začasno bivališče: Na grad 25, Ig, delu Milice Antić Gaber, Deje Crnović, Nine Perger, Jasne Podreka in Darje Tadič, lahko preberete življenjske zgodbe desetih žensk, ki kazen prestajajo na Igu. Poleg Laure, Vilme, Teodore, Rozali in Shie spregovorijo še Ema, Luna, Nežka, Stela in Ajša, ki ne skriva, da jo je lastna soba – jetniška soba na Igu – odrešila: »Verjamem, da je za marsikatero žensko tukaj zapor velik problem, a meni je rešil življenje.« Še več: »Ko se ozrem nazaj, sem preiskovalnemu sodniku in sodnici hvaležna, da sta me zaprla.« »Rešitev zame je dejansko bil zapor. Stoprocentno. Tukaj sem našla samo sebe,« pravi Shia, ki je zunaj »požrla ogromno ponižanj«. Tudi Nežka se v zaporu počuti bolje kot zunaj. »Čez čas ugotoviš, da ni hudo. Tako lepo, kot nam je tukaj, nam mogoče ne bo nikoli, kar se tiče nekaterih stvari. Greš na primer iz službe, imaš kosilo, drugi posodo pomijejo namesto tebe, zlikajo, operejo, tuš imaš, za nič ne rabiš skrbeti.« Zdi se ji celo, da ženske, ki so zunaj, bolj trpijo in da jim je težje kot njej »tu notri«, v lastni sobi.

In tu je največji paradoks ženskega zapora: ženskam da lastno sobo, s čimer jih reši pred moškim, patriarhalnim nasiljem, a hkrati slavnostno in z državnim blagoslovom reproducira prav vzorce patriarhalnega nasilja. Ženski zapor je tematski park patriarhalnih situacij, ki jih ženske zelo dobro poznajo, le da so v samem zaporu potencirane. Avtorice knjige pravijo, da so »zapor za ženske izbrale tudi zato, da bi zamajale precej razširjeno predstavo o spolni nevtralnosti totalne institucije«, zato je treba reči: prav zato, ker totalne institucije niso spolno nevtralne, ženske vedno doleti hujša kazen kot moške. Ali bolje rečeno: ženski zapor legitimira nasilje, represijo, poniževanje in diskriminacijo, ki jih ženske doživljajo v vsakdanjem življenju, »na prostosti«.« (Mladina, 23. 2. 2018).

Galerija fotografij: Miroljub Ignjatović

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. julij 2018 | v kategoriji: Galerija FDV